Iako se automobili trenutno manje koriste, oni se i dalje moraju održavati kako bi ostali ispravni i sigurni. Istječu li vam ovih dana registracija i osiguranje, nemojte to zanemariti jer i dalje imate tu obvezu. Na tehnički pregled se može normalno otići, no uz dodatne mjere opreza dezinfekcije i držanja razmaka. ORYX Stanica za tehnički pregled radi svakim radnim danom 8 – 17 sati, a subotom 7 – 14 sati.

Obavite siguran tehnički pregled za vrijeme posebnih mjera

Također rade i servisi i vulkanizeri, ali za sve one koji žele ostati u sigurnosti vlastitog doma, a imaju potrebu servisiranja vozila, AutoZubak ima posebnu akciju #ostanidoma u kojoj nudi uslugu odvoza i dovoza vozila, s besplatnom antivirusnom dezinfekcijom vozila, uključujući i COVID-19!

Kako biste skratili vrijeme boravka na tehničkom pregledu, obavezno auto osiguranje možete ugovoriti putem weba ORYX Zastupanja u osiguranju. Na e-mail adresu stići će vam digitalna polica koja vrijedi i prilikom registracije vozila i kod policije.

Ugovorite e-policu obaveznog i kasko osiguranja iz udobnosti svog doma

Što se tiče vozačkih dozvola, ne morate brinuti. Dopunom Zakona o sigurnosti prometa na cestama odlučeno je da vozači za vrijeme trajanja epidemije, a najdulje 30 dana od prestanka epidemije, ne moraju podnositi zahtjev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog prestanka važenja stare.

Ako radite od kuće i ne koristite svoj automobil, nemojte zaboraviti na njega. Pokrećite ga redovno kako bi se motor zagrijao. Također, obzirom da motori s unutarnjim sagorijevanjem nisu dizajnirani za kratka povremena putovanja, napravite malo veći ‘đir’. Idealno je zagrijati ih do pune radne temperature, a to je nemoguće u vožnji do dućana.


Provjerite i razinu tekućina u automobilu, ulje i rashladne tekućine. Nadopunite i spremnik s gorivom nakon dužeg nekorištenja automobila. Stručnjaci, naime, tako savjetuju jer se time usporava brzina kojom gorivo propada zbog oksidacije. Ako vozilo uopće ne koristite, povećajte tlak u gumama jer će to spriječiti stvaranje ravnih pjega koje se mogu pojaviti kada guma nepomično stoji duže vrijeme.

Automobile i inače treba čistiti kako ne bi postali žarište bakterija, no sada je to još i važnije. Prebrišite unutrašnjost sredstvom za dezinfekciju ruku ili alkoholom, posebice površine koje često dodirujete – volan, ručke, radio, gumbe za klimu, radio, prozore, mjenjač… Pripazite na određene lakirane površine ne nanosite preagresivne dezificijense, kako ih ne biste uništili. Iako, u ovim trenucima pojačanog opreza, preporučujemo da napravite antivirusnu dezinfekciju klime i unutrašnjosti vozila koja čisti i dezinficira kompletni klimatizacijski sistem i sistem dovoda zraka.

Čišćenjem se u vozilu i u sustavu dovoda zraka stvara takav higijenski prostor koji onemogućuje stvaranje bakterija i do 6 mjeseci nakon čišćenja. Prema normi EN 14476 u samo 15 minuta eliminira 99,99% svih virusa, uključivo virus SARS-CoV-2 (Covid-19) iz sustava dovoda zraka te unutrašnjosti vozila. Za sve informacije nazovite besplatan telefon 0800 54 32 ili se javite na email adresu [email protected].

Nadamo se da će vam u ovim vremenima vožnja autom i dalje biti užitak i ritual opuštanja!