Produženo bablje ljeto poštedjelo nas je svih neugodnosti jeseni sve do početka studenog, no svima je bilo jasno – jesen će prije ili kasnije ipak doći. A s njom su stigle i brojne opasnosti u prometu. Kiša je samo jedan od razloga zbog kojih vožnja u jesensko doba može biti opasna i zato vam u nastavku donosimo na što sve morate posebno paziti tijekom jeseni.

Magla

vožnja jesen

Jesenska jutra sve češće znaju osvanuti prekrivena maglom koja, u najmanju ruku, može predstavljati izazov za sve sudionike u prometu. Stoga je najvažnije drastično smanjiti brzinu i upaliti svjetla za maglu. Ona ne služe da biste bolje vidjeli u magli, već da vas drugi prije uoče. Iskusni vozači znaju da se maglenke u pravilu koriste izvan naseljenog mjesta, i to ne samo zato što ondje od njih ima najviše koristi, nego i zato da ne bi ometale druge sudionike u prometu.

Maglenke palite samo u uvjetima smanjene vidljivosti, jer su zasljepljujuće snažne te mogu izrazito smetati vozačima ispred vas. Ako ih koristite, imajte na umu da ih morate ugasiti čim se magla raziđe odnosno ako se u vožnji formira kolona. Na autocesti pomoći može i upotreba radarskog adaptivnog tempomata koji može prepoznati prepreke i prije nego što ih vozač vidi i smanjiti brzinu.

Lišće

lišće na cesti

Lišće koje pada s drveća može se u kombinaciji s vlagom i prljavštinom na asfaltu pretvoriti u vrlo sklisku podlogu. Vozite li se kroz šumovito područje ili drugo područje bogato drvećem ili kad primijetite ugaženo lišće na kolniku smanjite brzinu, ne radite nagle pokrete i budite spremni na sklisku podlogu.

Prva kiša

Prvih desetak minuta prve kiše nakon nekoliko tjedana sušnog razdoblja izuzetno je opasno. Mješavina kiše i svega što se tjednima skupljalo na asfaltu može biti vrlo skliska. Nakon desetak minuta kiša će isprati nečistoću i kolnik će postati manje sklizak. Ako želite u sigurnom i kontroliranom okružju steći iskustvo u nepredvidivim uvjetima na cesti, isprobajte treninge sigurne vožnje.

Divlje životinje

Jesen je sezona parenja i migracija mnogih životinja, primjerice divljih svinja. Zbog toga životinje su manje oprezne pa postoji mnogo veća šansa izletavanja divljači na cestu u šumama i na poljima.

Zasljepljivanje suncem

zasljepljivanje suncem

Zasljepljivanje suncem mnogo je izraženije tijekom jeseni. Zbog niskog položaja sunca na horizontu ono može mnogo lakše zaslijepiti vozača. Kako bi se to izbjeglo treba redovito čistiti vjetrobransko staklo, a pomoći mogu i polarizirane sunčane naočale.

Poledica

Približavanjem temperatura nuli javljaju se i prave poledice. Najopasniji je takozvani crni led, tanak film leda na asfaltu kojeg niti ne primjećujete, a može dovesti do proklizavanja automobila. Treba imati na umu da je najveća opasnost od takve poledice na mjestima koje su u sjeni.

Mrak

nocna vožnja

Tijekom jeseni dani postaju sve kraći, a nakon pomicanja sata još češće vozimo po mraku. Zbog toga provjerite jesu li vam svjetla ispravna te uz sebe imajte baterijsku svjetiljku za slučaj kad se eventualno morate zaustaviti na mračnom mjestu uslijed kvara na autu. Ako slabo vidite tijekom vožnje po noći, možda je trenutak da posjetite optičara. Pročitajte sve opasnosti noćne vožnje.