Vlasnici automobila rijetko se prisjete koliko je važno održavanje automobila pa s proljećem zanemaruju kompletno čišćenje vanjskih, podložnih vremenskim neprilikama, ali i unutarnjih dijelova automobila. Samim time produžuje se život limenog ljubimca, a novac ostaje u novčaniku. Preporučujemo kontrolu u provjerenim autopraonicama koje nude temeljito čišćenje cijelog automobila uključujući i podvozje. S druge strane, ako automobil želite samostalno pripremiti za dolazak toplijih dana ovi savjeti će vam zasigurno biti od koristi.

Za početak valja temeljito pregledati auto, zavucite pogled čak i ispod vozila gdje se najčešće pojavljuju prvi znaci korozije, a onda i ispod poklopca motora. Ako ste se odlučili za samposlužnu autopraonicu onda visokotlačni čistač iskoristite maksimalno. Na automobil prvo nanesite kemijsko sredstvo, koje će natopiti svu prljavštinu koju je vaš automobil pokupio za zimskih dana. To učinite tako da sredstvo nanesite po kompletnom vozilu uključujući podvozje i ono što se skriva ispod haube. Da sredstvo odradi svoj posao valja malo pričekati, nikako ne predugo kako kemijsko sredstvo ne bi oštetilo lakirane dijelove. Zatim vozilo operite toplom sapunicom koja će ujedno i očistiti automobil od ostalih prljavština poput prašine i sl.

kako sam oprati auto

Po nanošenju sapunice preporučili bi da svoje vozilo istrljate specijalnom spužvom, žuta spužva koju možete pronaći na svakoj benzinskoj crpki. Time ćete se dodatno osigurati da na vašem automobilu neće ostati neželjene prljavštine. Nakon što ste to učinili, vrijeme je za ispiranje. Ispiranje učinite hladnom vodom, a obratite pozornost na to da isperete svu sapunicu s automobila jer se i njoj nalazi prljavština preuzeta s površine auta.

Podvozje i mjesto gdje je smješten motor također je bitno opsežno oprati. Nakon toga, krpom od jelenje kože skinite svu preostalu tekućinu s automobila jer postoji mogućnost da ona krije nametnike odgovorne za ubrzano ‘starenje’ vašeg limenog ljubimca. Kada ste se uvjerili da na vašem automobilu više nema vode, prljavštine, soli i drugih okom vidljivih nametnika započnite nanošenje zaštitnih faktora. Vosak će spriječiti vraćanje prljavštine na automobil, preporučujemo da ga pomoću visokotlačnog pištolja nanesete na vitalne dijelove automobila, podvozje kao i ostale mehaničke dijelove vama dohvatljive. Nemojte ga nanositi na staklene površine i ostale lakirane dijelove vozila. Te ćete dijelove zaštiti takozvanim lakom za zaštitu i poliranje koji možete pronaći kako na benzinskim crpkama tako i u većim trgovačkim lancima.

kako sam oprati automobil

Za staklene će dijelove poslužiti i ono najjednostavnije sredstvo za čišćenje stakla. To sredstvo na špricajte s vanjske, ali i unutarnje strane prozora, a čišćenje obavite dobrim starim novinama. Da vaša stakla ostanu što duže kristalno čista preporučujemo promjenu metlica brisača. Ovakvim temeljitim čišćenjem, ne samo da ćete zaštititi automobil od utjecaja zime i nadolazećih vanjski utjecaja već će vaše vozilo izgledati kao da je upravo stiglo iz prodavaonice. Jedina mana ovakvoga pranja nalazi se u vremenu koje morate potrošiti da bi to izveli, no nakon toga vaš će automobil blistati i do tri tjedna.

Da li je pametna ideja prati auto sredstvom za pranje suđa?

Odgovori