Kazne za prekoračenje brzine. Gotovo svakog vozača barem je jednom neugodno iznenadilo pismo od policije s kaznom za prebrzu vožnju ili svjetleći znak u retrovizoru ‘STOP, POLICIJA’. A otkad je Hrvatska u Europskoj Uniji, ovakve pošiljke mogu se očekivati i iz ostalih EU zemalja. No nije svejedno u kojoj državi ćete prejako nagaziti na papučicu gasa. U nastavku donosimo popis najstrožih država u EU kao i usporedbu s Hrvatskom i regijom.

Najstrože europske zemlje kada su u pitanju kazne za prekoračenje brzine

Međunarodna edukativna tvrtka za vozače, Zutobi, objavila je tablicu najstrožih zemalja i Europi što se tiče kršenja prometnih zakona, između ostalog i prekoračenja brzine. Uzeli su u obzir najmanje propisane kazne za prekoračenje brzine i za razne druge prekršaje (vožnja pod utjecajem alkohola, korištenje mobitela u vožnji i prolazak kroz crveno).

Najstroža europska zemlja kada su u pitanju kazne za prekoračenje brzine je Norveška gdje je minimalna kazna za prekoračenje brzine 711 €. Zanimljivo je da je Norveška, prema ovom istraživanju, ujedno i najstroža zemlja kada su u pitanju minimalne kazne za vožnju pod utjecajem alkohola (5.783 €) kao i minimalne kazne za prolazak kroz crveno (756 €).

Iza nje su Nizozemska gdje je minimalna kazna za prekoračenje brzine ‘samo’ 186 € i Italija gdje je minimalna kazna za prekoračenje brzine 143 €.

Slijede Belgija s minimalnom kaznom od 105 €, Grčka (100 €) i UK (95 €).

najstroze EU zemlje kada su u pitanju kazne za prekoracenje brzine

Izvor: Zutobi.com

Najmanje stroge europske zemlje kada su u pitanju kazne za prekoračenje brzine

Najmanje stroge europske zemlje kada su u pitanju kazne za prekoračenje brzine su Češka gdje je minimalna kazna za prekoračenje brzine samo 19 € i Albanija gdje je minimalna kazna za prekoračenje dopuštene brzine 20 €.

U Hrvatskoj je minimalna kazna za prekoračenje brzine 40 €, a izriče se ako vozač prekorači brzinu do 10 km na sat.

Slijedi Litva gdje je minimalna kazna za prekoračenje dopuštene brzine 28 €. U Slovačkoj minimalna kazna iznosi 40 €, a u Poljskoj 48 €.

najmanje stroge EU zemlje kada su u pitanju kazne za prekoracenje brzine

Izvor: Zutobi.com

Koje su maksimalne kazne za prekoračenje brzine u Hrvatskoj i Europi?

Australska stranica Budget Direct objavila je najskuplje svjetske države za prebrze vozače, no oni su usporedili najviše moguće kazne.

U Švicarskoj i Finskoj kazna za prekoračenje brzine izriče se prema visini primanja prekršitelja. Tako u Švicarskoj one iznose čak 12.050 €, a u Finskoj 7.165 €. Iz Švicarske dolazi i rekorder – švicarskom vozaču, koji je uhvaćen da vozi svoj Mercedes SLS AMG čak 290 km/h (170 km/h iznad ograničenja), izrečena je kazna od čak 694.800 €.

Što se tiče Hrvatske, prilično smo visoko pozicionirani po strogoći s čak 2.150 € maksimalne kazne. Za usporedbu s regijom, Slovenija je na 1.280 €, BiH na 1.080 €, a Srbija na samo 85 €.

Osim u Srbiji, jeftino je prebrzo voziti i u Rusiji  te Ukrajini gdje su maksimalne kazne samo 60 € te 55 €.

Kada možete dobiti opomenu umjesto kazne za prometni prekršaj

Trebate li platiti kaznu iz inozemstva?