Kvaliteta cesta jedan je od ključnih faktora kad se gleda sigurnost na prometnicama. Svjetski gospodarski forum (World economic forum) proveo je istraživanje na ovu temu za 2019. godinu u 141 zemlji, a u nastavku vam donosimo rezultate.

Hrvatska – 12. u svijetu i 6. u Europi po kvaliteti cesta

koje drzave imaju najbolje i najlosije ceste - europa

Kvaliteta cestovne infrastrukture u Europi

Hrvatska se našla na iznenađujuće visokom 12. mjestu od ukupno 141 zemlje s ocjenom 5,6 od mogućih 7. Godinu ranije bili smo na 19. mjestu s nešto nižih 5,5. Ankete se provode od 2008. godine, a tada je Hrvatska bila na 37. mjestu s ocjenom 4,74. Iako je uvriježeno mišljenje da hrvatske ceste nisu nešto čime se trebamo hvaliti niti su naš najjači adut, evidentan je napredak iz godine u godinu, a i pri samom smo vrhu.

Ocjena se temeljila na rasprostranjenosti i povezanosti prometne mreže te njezinom kvalitetom. Uvjerljivi svjetski broj 1 bio je Singapur s visokih 6,5, a odmah nakon njega slijedile su Nizozemska (6,4) te Švicarska (6,3). Što se tiče Europe, Hrvatska tu još bolje kotira te se nalazi na šestom mjestu. Ispred nas su još Austrija, Portugal i Španjolska. Na karti Europe, koju je objavio Svjetski gospodarski forum, vidi se očita razlika između istoka i zapada. Mnoge bivše sovjetske države i zemlje u istočnoj Europi su ispod ocjene 4, dok je zapadni dio Europe uglavnom bliže ocjeni 5 pa i više. Na dnu svjetske, ali i europske ljestvice su naši susjedi, Bosna i Hercegovina. Sa skromnih 2,8 nalaze se na 121 mjestu od 141 države, a iza njih je u Europi samo Moldavija s ocjenom 2,6.

Ovi podaci djelomice su sakupljani kao rezultat istraživanja mišljenja čelnih ljudi u raznim gospodarskim granama. Čak 12.987 rukovoditelja odgovorilo je na 78 pitanja, a tražilo se da ocijene stanje za određena područja na razini pojedine države, pa tako i ceste.

koje drzave imaju najbolje i najlosije ceste - svijet

Najbolje i najlošije ceste u svijetu – prvih 50