Nemarnost vozača prema zimskim uvjetima, a tako i automobilu, za zime može prouzročiti skupe kvarove na vozilu, a povećava i rizik od prometnih nesreća. Ovo su neke od najčešćih pogrešaka čije su posljedice veliki financijski troškovi, a nerijetko i narušeno zdravlje.

Greška zbog koje se najčešće događaju nesreće za zimskih uvjeta je korištenje neodgovarajućih guma koje zapravo samo “izbijaju” novac iz novčanika vlasnika vozila. Zimske gume igraju glavnu ulogu u sprječavanju proklizavanja na snježnim, ali i cestama zahvaćenim niskim temperaturama. Zimska guma bolje prianja na hladnoj površini pa povećava stabilnost vozila, smanjuje put kočenja, manje se troši, a ima dodatne lamele koje služe za razgrtanje snijega ako ste prisiljeni voziti po njemu.

Za niskih temperatura noću se zalede staklene površine automobila, a velika većina ljudi u svome “zimskom priboru” nema takozvane strugalice pomoću kojih struganje leda sa staklenih površina postaje brže, jednostavnije i efikasnije. Stoga improviziraju s raznim prikladnim predmetima što može nepovratno oštetiti staklo. Najveća greška je odleđivanje pomoću tople vode što može dovesti do pucanja stakla. Nepotpuno odleđivanje stakla stvara slabiju vidljivost u prometu, a nepotpuna preglednost na cesti iznimno je opasna, kako za vozača tako i za druge sudionike u prometu.

Praksa kretanja na posao automobilom mora biti nešto drugačija zimi nego ljeti. Česta pogreška koju vozači rade je kasni polazak na posao, pa nemaju vremena pripremiti svoj automobil u skladu s vanjskim uvjetima.

Promet je zimi nešto sporiji i zbog toga bi vožnju trebalo prilagoditi uvjetima na cesti. Mnogi se vozači ne pridržavaju izreke “manje je više” pa je još jedna česta pogreška kada naglim pokretima i neprilagođenom brzinom činimo automobil nestabilnijim, a to dovodi do proklizavanja pri kočenju i skretanju. Prekomjerna brzina dovest će do naglih kočenja, a nagla kočenja zimi mnogo češće dovode do proklizavanja i nezgoda.

Naša želja je ukazati na te pogreške, što će sačuvati vaš džep, a potencijalno vas spasiti od neželjenih situacija, kakve su prometne nesreće i kvarovi vozila usred putovanja, koje uvijek stoje i živaca i novca.

Odgovori