Stiglo nam je ljeto, a s njim i učestala putovanja ka Jadranu. Povećan je i broj stranih državljana koji svoje osvježenje također traže na nekim od hrvatskih popularnih destinacija. Samim time stvaraju se izrazito velike gužve na hrvatskim prometnicama što putovanja čini napornim i dugim. Svjetsko nogometno prvenstvo završava 15. srpnja pa se očekuje još veći priljev stranaca.

Prema podacima s kalendara gustoće prometa HAK-a za 2018., prvi vikend u srpnju donosi umjeren promet, što znači da neće biti velikih zastoja na našim prometnim pravcima pa ako ste planirali godišnji odmor ovih dana, glavobolju vam neće stvarati nesnosna gužva.

Statistike pokazuju da će se već s petkom drugoga vikenda promet pojačati te se već 13. srpnja očekuje priljev turista koji će 14. i 15. srpnja na našim autocestama stvarati dugačke kolone i zastoje. U ponedjeljak 16. srpnja očekuje se kratko zatišje pred buru, koje će potrajati samo do četvrtka 19., kada počinje ozbiljna najezda domaćih i stranih turista.

Ako ste godišnje odmore planirali u srpnju ili kolovozu, a željeli biste izbjeći nesnosne gužve i duga putovanja, odlazak na more pokušajte isplanirati za razdoblje od utorka do četvrtka ili u kasnim noćnim, odnosno ranim jutarnjim satima petkom i ponedjeljkom.

kada putovati

Kolovoz je svake godine udaran, a gužve neće jenjavati od četvrtka 2. kolovoza pa sve do ponedjeljka 27. kolovoza. U tome razdoblju posebnu pozornost valja obratiti na period između 9. i 20. kolovoza jer stručnjaci predviđaju da će u ta dva tjedna na našim autocestama biti stalna gužva i dugotrajni zastoji. Ako ipak morate na put u tome periodu također pokušajte odabrati vrijeme polaska u kasnim noćnim, odnosno ranim jutarnjim satima i svakako izbjegavajte autoceste.

Ta će se invazija na našim prometnicama zadržati sve do kraja kolovoza, kada je uobičajen blagi pad gustoće prometa no i dalje se očekuju poneke gužve u danima vikenda u rujnu.

Odgovori