I prije se za najteže prekršaje (prolazak kroz crveno, vožnja pod utjecajem alkohola, brzina) ostajalo bez vozačke dozvole, no posljednjih godina sve je puno rigoroznije. Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama posebno je rigorozniji za one koji ponavljaju pojedine prekršaje. Tako vas, primjerice, prolazak kroz crveno može stajati od 10.000 do 20.000 kuna ili čak zatvora u trajanju do 60 dana. Vozačka se oduzima na najmanje 6 mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put ili čak 12 mjeseci ako je treći put ili više. Upisuje se i šest negativnih bodova, što nikako nije za zanemariti. Naime, vozač koji u dvije godine skupi 12 negativnih bodova, odnosno mladi vozač do navršenih 24 godine koji skupe devet bodova, također ostaje bez vozačke. A zateknu li vas za volanom u tom periodu, čeka vas kazna od 10.000 do 20.000 kn ili kazna zatvora do 60 dana te dodatno produljenje zabrane upravljanja vozilom. Ovi vozači smiju pristupiti ponovnom polaganju vozačkog ispita tek nakon isteka roka od dvije godine.

Sve o vozačkim dozvolama

Što se tiče brzine, i tu se lako ostaje bez vozačke dozvole i bez nekoliko plaća. Kazna od 10.000 do 20.000 kuna ili zatvor do 60 dana namijenjen je onima koji prekorače brzinu za 50 ili više km/h. Vozačka dozvola oduzima se na najmanje šest mjeseci ako je drugi prekršaj ili 12 za treći i svaki sljedeći. Za prekoračenje brzine od 30 do 50 km/h kazna je nešto manje (od 3.000 do 7.000 kn), ali mjera oduzimanja vozačke ostaje i to najmanje tri mjeseca ako je prvi prekršaj ili šest mjeseci za ponavljače. Novčane kazne variraju s obzirom na to da li je prekršaj napravljen u naselju ili izvan njega, no oduzimanje vozačke dozvole vrijedi jednako.

Zakon o sigurnosti na cestama

Bez vozačke dozvole možete ostati i ignorirate li znakove ili naredbe ovlaštene osobe. Za drugi takav prekršaj može se ostati bez dozvole na 6 mjeseci, a svaki sljedeći put 12.

Privremeno se vozačka dozvola oduzima i za vožnju u alkoholiziranom stanju, pod utjecajem opojnih sredstava, vozite li bez propisanih pomagala, odbijete li se podvrgnuti ispitivanju ili pregledu, motociklistima koji voze bez kacige, čak i ako policijski službenik procijeni da vozač nije sposoban nastaviti (umor, stres, bolest). U tim slučajevima vozačka se oduzima na najviše osam dana.