Kamere za snimanje prometnih prekršaja krive su za brojna skupa iznenađenja u obliku obavijesti o počinjenom prekršaju uz objašnjenje i iznos koji treba platiti. Vozači svjesni da su snimljeni u prekršaju često se pitaju koliko vremena treba da dođe kazna. Više o tome u nastavku.

Koliko vremena treba da stigne kazna?

Koliko vremena će proći od počinjenja prekršaja kojeg je snimila kamera do zaprimanja obavijesti i kazne na adresu ovisi o nekoliko čimbenika. Primjerice o količini počinjenih prekršaja na nekoj lokaciji te broju policijskih službenika. Prije nekoliko godina događalo se da kazni treba i po 6 mjeseci da doputuje do prekršitelja, no danas je taj postupak većinom digitaliziran i automatiziran pa obavijest možete dobiti već u roku od nekoliko dana. Vremenski rok dostave kazne ovisi i o utvrđivanju stvarnog prebivališta ili boravišta osobe, pronalaska osobe na prijavljenoj adresi i sl. U slučaju da vlasnik vozila nije bio za volanom u trenutku počinjenja prekršaja, policiji treba poslati podatke vozača. I to malo produžuje proceduru, no kako kod bilo, 6 dana ili 6 mjeseci, kaznu ćete morati platiti. Naime, prema Prekršajnom zakonu, prekršaji idu u zastaru tek nakon četiri godine, odnosno tri za one prekršaje za koje je ovlašteni tužitelj obavezan izdati prekršajni nalog. Zastara počinje teći od dana kad je prekršaj počinjen.

Trebate li platiti kaznu iz inozemstva?

No, kako ne biste strahovali od poštara, jednostavnije je pridržavati se ograničenja brzine. Ipak, dobro je znati kako postoji takozvana tolerancija brzine zbog pogreške uređaja. Sigurnosna razlika za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 posto izmjerene brzine.

Koliko vremena treba da stigne kazna

Kazne su pojeftinile u 2023.

Dobra vijest je da su kazne pojeftinile u 2023. nakon uvođenja eura. Tako je mnoštvo kazni bilo 300 kuna, uključujući i najmanji prekršaj prekoračenja brzine do 10 km/h, a sada su okruglih 30 eura (što bi bilo 226 kuna ili 25 posto manje). Tko prekorači brzinu za 20 do 30 km/h izvan naseljenog mjesta platit će kaznu od 60 eura (nekad 500 kn). Što se više penju kazne to je ušteda manja, ali definitivno su niže nego prije.

Kada možete dobiti opomenu umjesto kazne za prometni prekršaj?