Iako se čini kako je sigurnost u novim autima iz godine u godinu sve bolja, možda to i nije baš tako. Oni koji prate trend ‘svoga zanata’ znaju točno kako će odvesti vaš automobil, a da toga uopće nećete biti svjesni. Zato je bitno obratiti pažnju na ove trikove i shodno njima se informirati pa zaštiti svoje vozilo od lopova.

Brojni sustavi koji danas olakšavaju upotrebu i vožnju modernih automobila istodobno su poticaj za maštovite lopove koji su svoj zanat izbrusili do najsitnijih detalja. Naprimjer, takozvani sustav bez ključa omogućava kradljivcima da prevare vaš ‘pametni’ automobil koji ‘u datom trenutku misli’ da je ključ u vozilu. Valja pripaziti i na osiguranje koje sklapate, jer ne pokrivaju sva osiguravajuća društva taj oblik krađe.

Hakiranjem ključa lopovi pojačaju signal koji emitira originalni ključ i prenosi ga do uređaja u blizini automobila pa njime otvara vrata neometano i pali auto bez problema.

krađa automobila

Zanimljiv je i način remećenja senzora za tlak u gumama koji signaliziraju vlasniku da nešto nije u red s gumama. Kada se vozač zaustavi i krene provjeriti gume, lopovi uskaču u auto i bježe u nepoznatom smjeru. Ometanje signala pri zaključavanju vozila još je jedan u nizu maštovitih načina krađe. Većina vozača, nakon što stisnu gumb za daljinsko zaključavanje, na ključu ne provjere je li njihov limeni ljubimac zaista zaključan. Na lopovima je da pričekaju udaljavanje vlasnika i operacija može početi.

Nasilno provaljivanje i isključivanje alarma još je jedna učinkovita metoda jer su kradljivci toliko vješti u obijanju brava da im za to treba nekoliko sekundi. Nakon što su otvorili vrata treba im još nekoliko sekundi za isključivanje alarma za koji većina ljudi, kada ga i čuju, ne mari jer se danas alarmi pale i na najmanji dodir.

krađa automobila

Gotovo svi automobili mogu se spojiti s pametnim telefonima pa ste i tako na meti hakera čiji je potencijalni plijen vaš auto. Preko wi-fija ili bluetootha se povežu s automobilom i tako mogu isključiti sve sigurnosne sustave pa čak i otključati automobil.

Neki automobili imaju mogućnost 24-satnoga povezivanja sa smartphoneima putem mobilnih aplikacija. I tu nastupaju hakeri koji virusima ukradu vaš identitet i umjesto vas se povežu se s automobilom. Nakon što ga tako izmanipuliraju i otključaju neometano se odvezu.

Odgovori