Hrvatska je jedna od najsigurnijih europskih država u pogledu krađe automobila. Primjerice, u Italiji i Francuskoj se na milijun stanovnika godišnje ukrade oko 3000 automobila dok je kod nas ta brojka manja od 150.

U prijevodu, u Francuskoj ili Italiji su čak 29 puta veći izgledi da ćete ostati bez automobila nego u Hrvatskoj. U posljednjih dvadesetak godina broj krađa automobila je u velikom padu od oko 75%. Tome najviše pridonose sofisticirana tvornička zaštita automobila zbog koje ukrasti auto više ne može baš svako.

krađe automobila

Za krađu novog automobila lopov se mora pošteno potruditi, biti izvježban, tehnički potkovan i dobro opremljen. Zbog toga većinu ukradenih automobila čine stariji modeli koje pojedinci kradu uglavnom da bi ih preprodali u dijelovima ili se provozali te ostavili automobil nakon što potroše gorivo.

U Hrvatskoj smo prilično sigurni od krađe vozila, no opreza nikad viška

Iako krađe automobila u Hrvatskoj realno nisu veliki problem, lopovima ipak ne bi trebalo olakšavati posao. Donosimo 10 važnih savjeta kako se najbolje dodatno zaštiti od krađe.

Izabrati pravi automobil

Provjeriti koji se automobili više kradu te se odlučiti za modele koji nisu tako popularni među lopovima.

Alarm

Prilikom kupnje odabrati auto koji ima alarm, nadoplatiti ga ili naknadno ugraditi. Tvornički sustavi su u principu bolji od naknadne ugradnje.

Mehanička blokada

Nekada vrlo popularan način zaštite automobila danas se manje koristi, no bez obzira na efikasnost zaštite odbit će lopova koji će potražiti lakši plijen.

Satelitsko praćenje auta

Ni ovaj sustav vrhunskom lopovu neće biti nepremostiva prepreka, no radije će odabrati automobil bez njega.

Označiti automobil

Naljepnica s oznakom auto alarma ili druge vrste zaštite te graviranje broja šasije automobila na stakla odvratit će većinu lopova amatera, ali i neke profesionalce.

Biti odgovoran i oprezan

Auto uvijek pažljivo zaključati, ne ostavljati ključeve u auto ni kada ga napuštate na nekoliko desetaka sekundi i uvijek pokušati parkirati na što sigurnijem i vidljivijem mjestu.

krađe auto

Oprez s hands free ključem

U posljednje vrijeme raste broj krađa automobila s ovom vrstom ključa. Lopovi jednostavno presretnu signal kojeg ključ stalno šalje te kod iskoriste za jednostavno otključavanje vozila. Ako vam je auto u blizini kuće ili stana na taj način ga mogu ukrasti iz vašeg vlastitog dvorišta dok je ključ u kući. Da bi spriječili slanje signala kada to nije potrebno ključ možete držati zamotan u aluminijsku foliju.

Odgovori