Ono što većina naziva HR naljepnica ili naljepnica HR zapravo ima prilično kompliciran službeni naziv. On glasi: razlikovna oznaka Republike Hrvatske na vozilu u međunarodnom prometu. Takve su oznake propisane u zakonima i pravilnicima svih država kako bi policija i druge osobe znale otkuda dolazi auto bez detaljnijeg pretraživanja i pregledavanja registracijske oznake. Naime, teško da netko može razlikovati većinu europskih registarskih oznaka po njihovom izgledu i tu naljepnica pomaže.

U Hrvatskoj je naljepnica regulirana Pravilnikom o registraciji i označavanju vozila. U njegovom članku 20. stavku 1. stoji: „Razlikovna oznaka Republike Hrvatske na vozilu u međunarodnom prometu bijele je boje, elipsastog oblika čija je velika os duljine 175 mm, a mala os duljine 115 mm, na kojem su otisnuta slova »HR« crne boje, visine 80 mm, dok je širina trupa slova 10 mm.“

No nakon što smo ušli u Europsku uniju, uveli smo i nove registarske pločice na kojima je na plavom dijelu slovima HR jasno označena i naša država. Većina vlasnika automobila s takvim pločicama ne stavlja dodatnu oznaku, no je li to ispravno? Trebaju li i automobili koji imaju nove registarske pločice imati dodatnu naljepnicu HR?

Odgovor na to pitanje krije se u stavku 2. istog članka gdje piše: „Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, u prometu unutar Europske unije priznaje se i razlikovna oznaka Republike Hrvatske na registarskim pločicama.“

Dakle vozite li se unutar Europske unije, dovoljna je HR oznaka na registraciji, no putujete li u države koje nisu članice EU, poput Srbije i Bosne i Hercegovine, mogu vas kazniti ako nemate naljepnicu HR. U praksi, policija u tim državama tolerira originalnu oznaku na registraciji, no naiđete li na nekog strožeg policajca, on će apsolutno imati zakonsku osnovu da vas kazni.

Ako imate stare registarske pločice, dodatna naljepnica je obavezna bez obzira putujete li unutar Europske unije ili izvan nje. Također, lijepljenje bilo čega po registracijskoj pločici nije dozvoljeno tako da niti slučajno nemojte lijepiti plavu naljepnicu sa zvjezdicama i HR oznakom na staru registraciju. Ako to učinite, možete biti optuženi za krivotvorenje tablica te u ekstremnom slučaju završiti u zatvoru!

I kod naljepnice HR treba biti oprezan. Neki „nadobudniji“ policajac izvan EU možda će vas kazniti i zbog malog odstupanja od propisanih dimenzija i oblika naljepnice. Tako su nevažeće manje verzije naljepnice, one na plavoj podlozi ili one koje imaju logo tvrtke koja vam je takvu naljepnicu poklonila… Vrijede jedino propisane ovalne naljepnice striktno utvrđenog oblika i dimenzija, pa ako ne želite platiti nepotrebne kazne, predlažemo da se striktno držite zakona.