U vrijeme pandemije, koja traje sad već i duže nego smo očekivali, potrebno se prilagoditi pravilima. Osim što je potrebno pojačano čistiti domove, potrebno je misliti i na „drugi“ dom u kojem neki provode većinu radnog vremena, a to su automobili. Dezinfekcijski sprejevi, maramice i učestalo čišćenje površina se preporučuju.

Maska na licu jedno je od onih koji najviše bune ljude. Kad je treba nositi, kako je pravilno nositi… Vozači pri tom nisu iznimka. Često se vidi na cesti vozače koji su sami u automobilu s maskom na licu. To nije potrebno, ali preporuka je što manje dirati masku rukama pa ju neki i zato ostave. Ipak, treba misliti na sigurnost. Neki vozači iskusili su vrtoglavicu nakon dugotrajnog nošenja maske u autu sa zatvorenim prozorima ili su imali problema s disanjem. Ako niste sami u autu i morate nositi masku, otvorite malo prozore ili prilagodite ventilaciju.

nošenje maske u autu

Drugi problem je smanjeno vidno polje ako maska nije dobro namještena, a ne treba zaboraviti niti na distrakciju. Većina ljudi nije navikla na maske koje se pomiču, žuljaju iza uha ili smetaju pri disanju pa ih stalno popravljaju. To u vožnji može biti kobno jer narušava koncentraciju vozača. Ne treba zanemariti niti problem vozača koji nose naočale. Zbog maski se naočale magle, što naravno smeta pri vožnji. Ako možete, uzmite radije kontaktne leće, a ako ne, namjestite dobro masku uz lice kako biste izbjegli ovaj problem i očistite naočale sredstvima protiv magljenja.

Maska za vrijeme vožnje

Odlučite li se skinuti masku, nikako je nemojte objesiti na retrovizor. Svi imamo nekoliko maski u autu, jer bez njih ne možemo ni na benzinsku ni u trgovinu, no one nisu privjesak niti ukras. Prilično su velike pa zaklanjaju vozaču vidno polje, pogotovo prilikom skretanja, a tu je i higijenski problem. Nešto što skuplja prašinu nikako ne može biti ujedno i ono što stavljate preko nosa i usta. Također, maska u koju ste disali, znojili se i pričali pa ima i sline, postaje rasadnik svega toga kad visi iznad ventilacije. Iz istog razloga mjesto za držanje maske nisu niti razni pretinci po vratima ili kod mjenjača.

Odložite maske u kutijicu od naočala ili vrećicu, i to najbolje papirnatu, i spremite ih u pretinac za rukavice ili u vašu torbu. Imajte također na umu da su jednokratne maske zaista jednokratne te ih se treba nakon nošenja baciti u mješoviti otpad, a one pamučne bi se trebale prati nakon svakog nošenja, baš kao i donje rublje. Prilikom stavljanja, ne dodirujte središnji dio maske koji ide preko usta i nosa već je hvatajte za vezice. Važno je naglasiti da maske uvijek, kad je god to moguće, treba dirati s posve čistim rukama, po mogućnosti dezinficiranim. Najbolje bi bilo da imate kutiju jednokratnih maski u automobilu za sebe i suputnike kako biste maksimalno izbjegli cirkulaciju virusa i bakterija. Svi ostali načini nošenja maski su nehigijenski, nesigurni i time uzaludni.