Je li najam krovnih nosača i kutija jeftiniji od kupovine? Sezona skijanja još nije završila, a stiže i sezona ljetovanja. Na skijanje je gotovo nemoguće otići bez krovnih kutija ili nosača, ako nosite svoju opremu. Ako nemate često potrebu za krovnim kutijama, vjerojatno je praktičnije iznajmiti ih za jedno-dva putovanja godišnje. Time ćete izbjeći montažu, demontažu, istraživanje tržišta u potrazi za idealnim nosačima, kao i potrebu skladištenja i čuvanja nakon povratka s puta.

Najam krovnih nosača i kutija jeftiniji je od kupnje, a ponuda je bogata!

Veličina krovne kutije odabire se po potrebi, odnosno broju osoba i pari skija, ali i ne manje važno, po nosivosti krova koju propisuje proizvođač automobila. Najam krovnih kutija nešto je skuplji od najma nosača pa prije puta procijenite sami trebate li dodatni prostor samo za skije ili i za ostatak opreme. Cijene za nosače i kutije za osobna vozila kreću se ispod 20 eura za dan, ali variraju ovisno o veličini  i vašim potrebama. Krovne kutije, unatoč većoj cijeni, donose i određene prednosti. Oprema u kutijama je zaštićena od vanjskih uvjeta, kiše, snijega, soli i vlage. Usto, kutije se mogu zaključati pa tijekom skijanja mogu poslužiti i kao ostava za stvari.

Također, aerodinamički su prilagođene automobilima, pa u vožnji stvaraju manju buku i, kako tvrde proizvođači, smanjuju potrošnju goriva. Ovisno o potrebi, ide li na skijanje dvoje, troje, četvero ili petero, moguće je izabrati kutiju različitih volumena ili dužine. Tako kutiju i nosače za 4 para skija i opremu možete dobiti za 16 do 20 eura na dan. Samo kutija u koju stanu i skije je 12 do 15 eura, a dvostruko manje je ona samo za opremu. Ako vam trebaju samo nosači to će vas stajati od 5 do 10 eura na dan.

Za najam krovnih nosača dulji od deset dana moguće je ostvariti i dodatni popust najčešće u visini od deset posto, a poneke tvrtke za najam duži od dvadeset dana daju popust i u visini pedeset posto. Cijene su jednake u svim gradovima Hrvatske, od Dubrovnika, Splita, Rijeke, Karlovca do Zagreba i drugih većih gradova. Najam krovne kutije uključuje i korištenje poprečnih nosača potrebnih za montažu na krov automobila. Za pronalazak mjesta za iznajmljivanje krovnih kutija najbolje je koristiti Googleov pretraživač koji će prikazati desetine korisnih adresa i kontakata kao što su Biolab, Vindor, Ski-servis, Najam Dario i drugi. No, mi svakako preporučujemo korištenje usluga specijaliziranih tvrtki, jer čist račun često znači i dugu ljubav.

najam krovnih nosača

Nosači će vam biti korisniji ako idete na skijanje negdje blizu i samo za vikend. No imajte na umu da su skije izložene snijegu i kiši. Također, za vrijeme brže vožnje autocestom sa skijama na krovu auta povećava se buka i potrošnja goriva pa vožnju treba prilagoditi, odnosno preporučuje se voziti nešto sporije. Poput krovnih kutija, i klasične nosače treba odabrati ovisno o vrsti i tipu vozila, a osim najboljeg odabira, tvrtke koje ih iznajmljuju pobrinut će se za njihovu kvalitetnu montažu i demontažu prilikom povratka. Iznajmljivačka mjesta i tvrtke iste su kao i one koje iznajmljuju i krovne kutije. Na vama je da odlučite, ovisno o individualnim potrebama, duljini skijanja, broju osoba i vrsti auta je li vam za odlazak na skijanje prikladnija krovna kutija ili klasični nosač za skije. S obzirom na činjenice, za obiteljski odlazak na sedmodnevno skijanje isplati se unajmiti krovna kutija.

Za najam krovnih nosača preporučujemo specijalizirane tvrtke i renomirane proizvođače kao što su Thule, Mont Blanc, Hapro, Neumann i sl. Prilikom odlaska na skijanje s krovnom kutijom ili klasičnim nosačima za skije montiranim na vaš automobil ne zaboravite prilagoditi vožnju novonastalim uvjetima. S obzirom na veću masu smještenu na vrhu automobila, u vožnji budite nježniji, sporiji i općenito puno oprezniji.

Najam krovnih nosača – Usporedba modela

Thule Snowpack S 7322 i Thule Snowpack M 7324

Krovni nosači Thule su već dugi niz godina sinonim za kvalitetu, ali ime znači i cijenu. Tako su trenutno na sniženju, no najjeftiniji su i dalje nešto više od 115 €. To je cijena modela Thule Snowpack S 7322, koji drže skije pomoću gumenih ručki i ne oštećuje površinu. Tanak je i aerodinamičan, a zahvaljujući ugrađenom sustavu  s okomitom oprugom smanjuje visinu nosača pri istovaru. Namijenjen je za dva para skija, no ne i za snowboard. Za samo 10 € više bolji izbor za veće društvo je model Thule Snowpack M 7324 za 4 para skija ili dva snowboarda. Na oba modela skije se mogu zaključati za nosač, a nosač za auto.

Mont Blanc

Mont Blanc krovni nosač za skije za 4 para skija ili dva snowboarda stoji 120 €, a prednost mu je što se može postaviti u dvije visine u odnosu na osnovni nosač pa se smanjuje mogućnost oštećenja vozila. Skije se postavljaju brzo i jednostavno te se također mogu zaključati.

Nordic-King Evo 40

Krovni nosači za skije Nordic-King Evo 40 nešto su povoljniji s cijenom od oko 70 €. Namijenjeni su za 4 para skija ili 2 snowboarda. Od kvalitetnog su aluminija otpornog na oštećenja, a unutarnja strana je od gume koja štiti skije. Opremljeni su i sigurnosnim sistemom protiv krađe.

Rider 4

Nešto povoljniji sa cijenom od 80 € je jednostavni tip nosača aluminijski Rider 4. Također može nositi 4 para skija ili dva snowboarda i zaključava se.

Menabo White Bear 4

Među najpovoljnijima krovnim nosačima za skije je Menabo White Bear 4 sa cijenom od oko 30 €. Namijenjen je za 4 para skija ili 2 snowboarda, jednostavno se montira i ima lokot te jamstvo dvije godine.

Najam krovnih magnetskih nosača

Osim klasičnih nosača za skije koji za postavljanje na krov automobila zahtijevaju upotrebu poprečnih nosača, postoje i jednostavniji – magnetni. Radi na principu magnetizma za pričvršćenje na krov, te su daleko jednostavniji za montažu. No, oni donose i određena ograničenja. Krov auta ne smije imati krovni prozor ili panoramsko staklo, a krovna površina mora biti posve glatka. Najčešće imaju ograničenje brzine do 130 km/h te u načelu ne mogu prenositi više od četiri para skija ili dvije daske za skijanje. Također, korištenje magnetnih nosača zahtijeva njihovo uklanjanje i čišćenje nakon najviše 36 sati na automobilu. Cijena najma u prosjeku iznosi 7 € po danu.

Ako pak planirate na putovanje i prevozite bicikl, saznajte koje vrste nosača za bicikle postoje na tržištu.

Odgovori