Kratkoročni najam krovnih nosača i kutija jeftiniji je od kupnje, a ponuda je bogata!

Početkom siječnja započeo je tradicionalni hrvatski tjedan skijanja. Prema grubim procjenama na većinom austrijska, talijanska i slovenska skijališta, a sve češće i francuska otputovat će gotovo 200.000 hrvatskih skijaša. Sinonim za skijaški tjedan su gužve na graničnim prijelazima i kolone automobila s prepoznatljivim krovnim nosačima za skije ili krovnim kutijama. Naime, upravo je pakiranje stvari i glomazne skijaške opreme prava avantura. Skije, štapovi, pancerice i ostala skijaška oprema najčešće ne stanu u auto s drugim stvarima, osobito ako putuje cijela obitelj. Stoga se kao jedino logično i praktično rješenje nameće korištenje krovnih nosača i kutija. Ponuda na našem tržištu je bogata, a umjesto kupnje moguće je iznajmiti opremu za prijevoz stvari. Prednosti najma su što se za jedno putovanje financijski više isplati najam nego kupnja, opremu će vam montirati stručnjaci, ponuditi adekvatne nosače i kutije za automobil kojim putujete, a nakon povratka sa skijanja nemate više nikakvih briga oko skladištenja i čuvanja nosača i kutija.

Veličina krovne kutije odabire se po potrebi, odnosno broju osoba i pari skija, ali i ne manje važno, po nosivosti krova koju propisuje proizvođač automobila. Tvrtke koje iznajmljuju opremu preporučit će vam točno ono što vam treba. Postoje i interaktivni vodiči na stranicama tvrtki gdje je dovoljno upisati marku i tip auta za pronalazak adekvatnih nosača. Najam krovnih kutija nešto je skuplji od običnih nosača za skije. Cijena najma po danu kreće se od pedeset do osamdeset kuna. Sedam dana najma tako stoji od 350 do 700 kuna. S obzirom na to da se cijene kutija kreću od 1500 kuna za najosnovniji model, pa sve do desetak tisuća kuna za top model, jasno je kako se za kratkoročno korištenje više isplati najam. Krovne kutije, unatoč većoj cijeni, donose i određene prednosti. Oprema u kutijama je zaštićena od vanjskih uvjeta, kiše, snijega, soli i vlage. Usto, kutije se mogu zaključati pa tijekom skijanja mogu poslužiti i kao ostava za stvari.

Također, aerodinamički su prilagođene automobilima, pa u vožnji stvaraju manju buku i, kako tvrde proizvođači, smanjuju potrošnju goriva. Ovisno o potrebi, ide li na skijanje dvoje, troje, četvero ili petero, moguće je izabrati kutiju različitih volumena ili dužine. Ovisno o dimenzijama, tipu i iznajmljivaču cijena jednodnevnog najma u prosjeku stoji pedeset kuna. Za najam dulji od deset dana moguće je ostvariti i dodatni popust najčešće u visini od deset posto, a poneke tvrtke za najam duži od dvadeset dana daju popust i u visini pedeset posto. Cijene su jednake u svim gradovima Hrvatske, od Dubrovnika, Splita, Rijeke, Karlovca do Zagreba i drugih većih gradova. Najam krovne kutije uključuje i korištenje poprečnih nosača potrebnih za montažu na krov automobila. Za pronalazak mjesta za iznajmljivanje krovnih kutija najbolje je koristiti Googleov pretraživač koji će prikazati desetine korisnih adresa i kontakata kao što su Biolab, Vindor, Ski-servis, Najam Dario i drugi. U potrazi za krovnim kutijama uvelike će pomoći i oglasnik njuskalo.hr, gdje ima i mnogo privatnih iznajmljivača s cijenama i dvadeset kuna na dan. No, mi svakako preporučujemo korištenje usluga specijaliziranih tvrtki, jer čist račun često znači i dugu ljubav.

Drugo i nešto jeftinije rješenje za transport skija su klasični krovni nosači. Cijena njihovog najma kreće se od dvadeset kuna za osnovni model za dva para skija do pedeset kuna po danu za nosače koji imaju mogućnost fiksiranja i šest pari skija. U cijenu najma uključeni su odgovarajući adapteri i spojnice. Njih se preporučuje za korištenje tijekom vikenda ili kraćeg putovanja. S obzirom na to da se cijene klasičnih nosača za skije kreću od 350 kuna naviše, i u ovome slučaju je kratkoročni najam cjenovno povoljniji od kupnje. Unatoč manjoj cijeni i uštedi na prostoru u samome automobilu, ovaj tip nosača ima i nekoliko nedostataka. Najveći je taj što su skije i oprema koji su fiksirani izloženi vanjskim utjecajima, snijegu, kiši, soli…

Također, za vrijeme brže vožnje autocestom sa skijama na krovu auta povećava se buka i potrošnja goriva pa vožnju treba prilagoditi, odnosno preporučuje se voziti nešto sporije. Poput krovnih kutija, i klasične nosače treba odabrati ovisno o vrsti i tipu vozila, a osim najboljeg odabira, tvrtke koje ih iznajmljuju pobrinut će se za njihovu kvalitetnu montažu i demontažu prilikom povratka. Iznajmljivačka mjesta i tvrtke iste su kao i one koje iznajmljuju i krovne kutije. Na vama je da odlučite, ovisno o individualnim potrebama, duljini skijanja, broju osoba i vrsti auta je li vam za odlazak na skijanje prikladnija krovna kutija ili klasični nosač za skije. S obzirom na činjenice, za obiteljski odlazak na sedmodnevno skijanje isplati se unajmiti krovna kutija. Izdatak od 500 kuna u prosjeku isplati se s obzirom na veći komfor u autu i mogućnost prijevoza skijaške opreme u za to predviđenom prostoru. Za vikend putovanja i odlazak na bliže skijaške destinacije više se isplati najam klasičnih krovnih nosača. Za stotinjak kuna najma krovnih nosača također ćete se riješiti briga oko smještaja skija u auto.

Za najam preporučujemo specijalizirane tvrtke i renomirane proizvođače kao što su Thule, Mont Blanc, Hapro, Neumann i sl. Prilikom odlaska na skijanje s krovnom kutijom ili klasičnim nosačima za skije montiranim na vaš automobil ne zaboravite prilagoditi vožnju novonastalim uvjetima. S obzirom na veću masu smještenu na vrhu automobila, u vožnji budite nježniji, sporiji i općenito puno oprezniji.

magnetski

Jednostavniji magnetski nosači za prevoženje skija ili snowboarda

Osim klasičnih nosača za skije koji za postavljanje na krov automobila zahtijevaju upotrebu poprečnih nosača, postoje i jednostavniji – magnetni. Radi na principu magnetizma za pričvršćenje na krov, te su daleko jednostavniji za montažu. No, oni donose i određena ograničenja. Krov auta ne smije imati krovni prozor ili panoramsko staklo, a krovna površina mora biti posve glatka. Najčešće imaju ograničenje brzine do 130 km/h te u načelu ne mogu prenositi više od četiri para skija ili dvije daske za skijanje. Također, korištenje magnetnih nosača zahtijeva njihovo uklanjanje i čišćenje nakon najviše 36 sati na automobilu. Cijena najma u prosjeku iznosi 40 kuna po danu.

Odgovori