Svaki vozač zna koliko je dobra cesta važna za ugodnu i sigurnu vožnju. Stranica ultimatedrives.net, koja ove godine slavi 10. godišnjicu, objavila je popis 20 najboljih cesti u Europi. Svoj izbor temeljili su nakon stotina odrađenih cestovnih evenata diljem Europe, a u obzir su uzeli ‘tečnost ceste’, krajolik, količinu prometa te ostale izazove koji mogu ometati ugodnu vožnju. U nastavku donosimo popis 10 najboljih cesti za vožnju u Europi i po čemu su posebne.

Col de la Bonette, Francuske Alpe

Na prvih čak pet mjesta pozicionirali su alpske ceste. Njihov pobjednik je Col de la Bonette u Francuskoj. Ova najviša europska cesta doseže čak 2.800 metara nadmorske visine no uspon nije tako težak kako bi se očekivalo, iako je na mjestima prilično uzak. Pogled s vrha je, naravno, očaravajući, a mali minus je spuštanje koje, kako kažu, više nalikuje kružnoj utrci nego planinskom prijevoju.

najbolje ceste za voznju u europi - col de la bonette

Grossglockner, Austrijske Alpe

Na drugom mjestu je Grossglockner u austrijskim Alpama. Najviša cesta u Austriji pružit će vam jednu od najslikovitijih europskih vožnji. Ljeti je prepuna turista, pa biste je mogli bolje doživjeti u kasno proljeće. Ima nekoliko smjerova, ali su svi vrlo dobri pa nije važno koji izaberete. Ulaz se plaća 34 eura za automobile te 24 za motocikle. Na vrhu su dva vidikovca, Kaiser-Franz-Josefs-Höhe na 2.369 m te Hochtor Pass na 2.504 m.

najbolje ceste za voznju u europi - grossglockner

Prijevoj Albula, Švicarske Alpe

Na 3. te 4. mjestu našli su se prijevoji u švicarskim Alpama – Prijevoj Albula i Prijevoj Susten. Albula se nalazi u kantonu Graubünden na 2.300 metara nadmorske visine. Divlji prijevoj vodi kroz livade prije nego se dolina otvori prema vrhovima koji oduzimaju dah. Prije spuštanja, na vrhu je plato dug pet kilometara.

najbolje ceste za voznju u europi - albula

Prijevoj Susten, Švicarske Alpe

Susten je dio “Velike trojke” koju čine još prijevoji Grimsel i Furka. Iako je manje poznat u ovoj trojci ima najbolju cestu, možda čak najbolju u cijeloj zemlji. Raznolika je i godit će svim vrstama vozača, a vodi vas kroz tamne šume i preko prekrasnih kamenih mostova.

najbolje ceste za voznju u europi - susten

Prijevoj Gorges du Verdon, Francuske Alpe

Na petom mjestu je francuski Gorges du Verdon, još jedan planinski prijevoj, smješten u srcu Nacionalnog parka Verdon, kojeg često zovu francuski Grand Canyon. Postoje A (sjeverna) i B (južna) cesta. Sjeverna je uža i puno izazovnija, no čitava dionica s obje strane pruža neke od najljepših europskih prirodnih prizora.

najbolje ceste za voznju u europi - Gorges du Verdon

NC500, Škotska

Tek na šesto mjesto progurala se jedna neplaninska cesta. NC500 (North Coast 500 road) u Škotskoj. Ova panoramska vožnja zapravo se sastoji od više cesta koje zajedno čine petlju na sjeveru zemlje, a počinje i završava kod dvorca Inverness na rijeci Ness. Formirana je kako bi predstavila Škotsku kao turističku destinaciju – i upalilo je.

najbolje ceste za voznju u europi - NC500

Prijevoj Transalpina, Rumunjska

Slijedi još jedan prijevoj, ovoga puta u Rumunjskoj. Na sedmom mjestu nalazi se Transalpina poznata i pod nazivom “Kraljeva cesta”. Državna cesta DN67C duga je 148 km, a prolazi kroz skupinu planina Parang u južnim Karpatima. Najviša je cesta u Rumunjskoj, a spaja mjesta Novaci i Sebes. Sa zavojima od 180 stupnjeva, oštrim skretanjima, izazovnim usponima te spuštanjima sigurno neće nikome dosaditi. Originalno je napravljena za vojne potrebe, u drugom svjetskom ratu ju je koristila njemačka vojska, a modernizirana je od tada nekoliko puta, posljednji put 2007. kada je prekrivena novim slojem asfalta.

najbolje ceste za voznju u europi - Transalpina

Prijevoj Furka, Švicarske Alpe

Švicarski prijevoj Furka je na osmom mjestu, a spominjali smo ga već kao dio “Velike trojke”. Dug je oko 35 kilometara, a besmrtnim ga je učinio 007. Naime, 60-ih godina prošlog stoljeća tamo je sniman Goldfinger sa Sean Connoryjem u ulozi James Bonda. U svom Astonu DB5 ganjao se sa Tilly Materson u Mustangu.

najbolje ceste za voznju u europi - Furka

Transfagarasan, Rumunjska

Slijedi još jedna rumunjska cesta, Transfagarasan. Jeremy Clarkson izjavio je u Top Gearu kako je to najbolja svjetska cesta, gurnuvši na drugo mjesto dotad hvaljeni Stelvio. Također je izgrađena strateški za vojne potrebe. Vožnja kroz tunele prekrivene vodopadima, odmor na Balea jezeru te prekrasan krajolik učinit će 90 km vožnje preko ovog planinskog prijevoja nezaboravnom. No treba biti oprezan jer cesta nije uvijek u najboljem stanju.

najbolje ceste za voznju u europi - Transfagarasan

Prijevoj Stelvio, Italija

Na 10. mjestu je talijanski prijevoj Stelvio, poznat, kako smo već rekli, po Top Gearu koji ga je proglasio najboljom cestom na svijetu. U 35 km nalazi se čak 60 zavoja od 180 stupnjeva, a sve na visini od 2.757 metara, što ga čini vizualno najdramatičnijim usponom u Alpama.

najbolje ceste za voznju u europi - Stelvio

 

Koje države imaju najbolje i najlošije ceste i kako rangira Hrvatska?