Najbolje ljetne gume 2024. Povodom 50 godina od objavljivanja prvih testova automobilskih guma, prvi put u povijesti, europski autoklubovi priredili su veliki zajednički test u kojem su rigoroznim ispitivanjima podvrgnuli 50 različitih ljetnih guma, a koji prenosimo u nastavku.

Zašto i kada mijenjamo zimske gume?

Većini vozača jasne su prednosti zimskih guma na snijegu, ledu i općenito niskim temperaturama, no zašto ih ne ostaviti cijele godine? Odgovor je vrlo jednostavan – ljetne gume su prilagođenije visokim temperaturama. Naime, zimske gume imaju veći sadržaj gume i silicijevog dioksida, zahvaljujući čemu ostaju fleksibilne i na niskim temperaturama, što rezultira boljim prianjanjem. Međutim, pri višim temperaturama postaju mekane, što otežava preciznost upravljanja i produljuje kočenje. Ljetne gume su puno tvrđe te čvršće pa bolje prianjaju zagrijanoj podlozi i vožnja je sigurnija. Također, put kočenja sa zimskim gumama na visokim temperaturama je puno duži.

Obaveza vožnje sa zimskim gumama završava 15.4.2024.

Prije tog datuma nikako ne treba mijenjati gume. Naime, može se dogoditi da vam kasko ne isplati štetu u slučaju nezgode procijene li da ste je skrivili bez zimske opreme u periodu kad je ona obavezna.

Zamjena zimskih guma, prodaja ljetnih i hotel za gume – Provjerite ovdje

Veliki test ljetnih guma 2024 – Detalji

Testirane su gume dimenzija 205/55 R16 koja je trenutno najpopularnija i najzastupljenija u svijetu. Uvedeni su određeni noviteti u način testiranja i bodovanja, pa se tako ukupna ocjena računala na osnovu rezultata u dvije velike kategorije. Prema novim kriterijima, sigurnost vožnje nosila je 70% bodova, a tzv. ekološka ravnoteža 30%. Sigurnost vožnje sastoji se od dvije potkategorije – ponašanje na suhoj (40%) i mokroj (60%) podlozi, dok ekološku ravnotežu čini: predviđena kilometraža (40%), izdržljivost (20%), potrošnja goriva (20%), buka (10%) i održivost (10%).

Što je niža ocjena, guma je bolja!

Ni ovaj test nije rezultirao apsolutnim pobjednikom koji bi dobio maksimalnu ocjenu izvrstan, no na vrh su opet isplivale renomirane marke. 10 guma dobilo je ocjenu vrlo preporučljivo (to su kvalitetne i ujednačene gume), 21 se preporučuje (imaju manje nedostatke u jednoj kategoriji), 12 se djelomično preporučuje (imaju jasne nedostatke u barem jednoj od dvije glavne kategorije), dok se 7 proizvoda ne preporučuje te im je ukupna ocjena smanjena (ozbiljni propusti na mokroj podlozi). Tu je riječ i o najjeftinijim gumama.

najbolje ljetne gume 2023

Najbolje ljetne gume 2024 – Top 3

Najbolje su bile Goodyear Efficient Grip Performance 2 i Continental PremiumContact 6 s jednakom prosječnom ocjenom (2,0). Ipak, prilično su se razlikovali u glavnim kategorijama. Goodyear je bio dosta bolji na području ekološke ravnoteže koja nosi 30% bodova (1,7 – 2,6), dok je Continental dominirao na polju sigurnosti vožnje koja nosi 70% bodova (1,8 – 2,1). Odmah do njih, s desetinku slabijim rezultatom, smjestio se Michelin Primacy 4+ (2,1), koji je bio najbolji na području ekološke ravnoteže (1,6), ali i najslabiji u području sigurnosti u vožnji (2,3).

Najbolje ljetne gume 205/55 R16 prema kriteriju sigurnosti u vožnji

Analiza po najvažnijim potkategorijama s područja sigurnosti u vožnji pokazuje da je na suhoj podlozi najbolji bio Falken Ziex ZE310 EcoRun. Ništa slabiji Falken nije bio ni pri rubno visokim brzinama, a istaknuo se i po kratkom zaustavnom putu (s 37,4 metra bio je samo metar i pol slabiji od najboljeg Continental PremiumContacta 6). Continental je bio najbolji i na mokroj podlozi.

Najbolje ljetne gume prema kriteriju ekološke održivosti

U ekološkoj kategoriji apsolutni pobjednik je Michelin e.Primacy iako ima ozbiljne nedostatke i na suhoj i na mokroj podlozi (zbog čega se samo djelomično preporučuje). Već iz naziva se vidi da se marketinški radi o eco-friendly modelu, koji nema samo najveću predviđenu kilometražu (71.500 km), nego je i najizdržljiviji te jedan od najlakših (8 kg) i najštedljivijih na testu. Usporedbe radi, najmanju predviđenu kilometražu ima Zeetex ZT 1000 (samo 23.100 km).

Zamjena zimskih guma, prodaja ljetnih i hotel za gume – Provjerite ovdje

Najbolje ljetne gume – Top 10

1. Goodyear Efficient Grip Performance 2

+ ujednačena guma, sigurna na suhom, sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci kod akvaplaninga

2. Continental PremiumContact 6

+ ujednačena guma, sigurna na suhom, najbolja na testu na mokrom, velika predviđena kilometraža, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci kod akvaplaninga, nešto teža guma

3. Michelin Primacy 4+

+ ujednačena guma, sigurna na suhom kod vožnje na limitu, sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u udobnosti vožnje na suhom

4. Bridgestone Turanza T005

+ ujednačena guma, sigurna na suhom i mokrom, još dobra predviđena kilometraža, vrlo mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu, nešto bučnija guma

5. Nokian Tyres Wetproof

+ ujednačena guma, sigurna na suhom i mokrom, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu, prosječna predviđena kilometraža, srednje izdržljiva

6. Falken Ziex ZE310 EcoRun

+ ujednačena guma, vrlo sigurna na suhom, sigurna na mokrom, dobra predviđena kilometraža, vrlo mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu, nešto teža guma

7. Continental UltraContact

+ ujednačena guma, još dobra na suhom, vrlo dobra predviđena kilometraža, visoko izdržljiva, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci kod uzdužnog akvaplaninga, nedostaci kod poprečnog akvaplaninga

8. Kumho Ecsta HS52

+ ujednačena guma, još sigurna na suhom kod vožnje na limitu, sigurna na mokrom, dobra predviđena kilometraža, rubno izdržljiva, vrlo mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u udobnosti vožnje na suhom, manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu, nešto teža guma

9. Hankook Ventus Prime4

+ ujednačena guma, još sigurna na suhom kod vožnje na limitu, sigurna na mokrom, dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u udobnosti vožnje na suhom, manji nedostaci kod akvaplaninga, nešto teža guma

10. Nexen N’Fera Primus

+ ujednačena guma, sigurna na suhom, sigurna na mokrom, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci na mokrom, prosječna predviđena kilometraža, manji nedostaci po izdržljivosti

Zamjena zimskih guma, prodaja ljetnih i hotel za gume – Provjerite ovdje

Najgore ljetne gume koje biste trebali izbjegavati

Najlošiji među 50 bili su oni koji su zakazali na mokroj podlozi, a uglavnom je riječ o manje poznatim brendovima: Rotalla RH 01 (4,7), Berlin Tires Summer UHP 1 G2 i Lassa Driveways (oba 5,3), Evergreen EH 226 i Riken Road Performance (oba 5,4) te DoubleCoin DC99 i Premiorri Solazo (oba 5,5).

Što se tiče zaustavnog puta, guma Premiorri Solazo ima najduži put kočenja pri brzini od 100 km/h do 0 km/h. U točki gdje se vozilo s Continental PremiumContact 6 (najbolji zaustavni put) gumama zaustavio, vozilo s Premiorri gumama išlo je brzinom od više od 40 km/h, što je iznimno opasno. Još je više zabrinjavajuća situacija na mokroj podlozi. Tamo gdje automobil Continental gumama stane, vozilo s gumama DoubleCoin DC99 uspjelo se zaustaviti do samo 52 km/h. Zbog ovih razloga ove biste gume svakako trebali izbjeći.