Naš TV program ne obiluje emisijama o automobilima, a razlog tome je uglavnom što su skupe te iziskuju vremena da se kvalitetno naprave. Kad se spomene ovaj žanr, ljubitelji automobila uglavnom se prvo sjete Top Geara i legendarnog trojca kojeg čine Jeremy Clarkson, Richard Hammond i James May. U nastavku spominjemo neke emisije koje su ostale u sjeni Top Geara, ali ih nikako ne biste trebali propustiti pogledati. Uz nekoliko američkih pokušaja, većini ovih realityja dom je Velika Britanija.

Top Gear (2002. – )

Jednu od najgledanijih emisija na svijetu snima BBC, a vrlo je očito da nikad nisu štedjeli na njoj. Osim atraktivnih lokacija, noviteta u svijetu automobilizma te avantura na četiri kotača, širu publiku privukli su i voditelji. Njihova konstantna prepucavanja i duhovit pristup zainteresirali su mnoge gledatelje koji prvenstveno nisu publika automoto industrije. Top Gear kakav danas znamo i volimo zapravo je remake istoimene emisije iz 1977. godine. Nova emisija se snima od 2002., a od tada se promijenila cijela voditeljska postava. Naime 2015. Jeremy Clarkson se posvađao s produkcijom te je prvo suspendiran, a potom otpušten. Ostatak trija, Richard Hammond i James May, otišli su jer nisu željeli snimati dalje bez njega. Zajedno su napravili novu emisiju pod imenom The Grand Tour.

The Grand Tour (2016. – )

Nakon rastanka s BBC-om i Top Gearom, Jeremy Clarkson, Richard Hammond, James May i Andy Wilman prešli su u Amazon. The Grand Tour napravljen je ekskluzivno za internetsku uslugu streaminga Amazon Prime Video, a premijerno je izvedena 18. studenog 2016. Pratila je format sličan TOP Gearu do 2019. sa poznatim gostima, studio segmentima, auto recenzijama itd. Nakon toga, produžili su ugovor na još četiri godine i malo promijenili koncept. Više su se fokusirali na individualne avanture voditelja koji su odabranim vozilima putovali s jedne lokacije na drugu. Prvi specijal snimao se 2019. u Kambodži i Vijetnamu, drugi 2020. na otoku Reunion u Indijskom oceanu te na Madagaskaru, treći se mogao pogledati od ljeta 2021., a snimao se u Škotskoj dok je zadnji iz te serije sniman u Velikoj Britaniji te pušten 17.12.2021. U planu je i peti, ali je trenutno stopiran zbog pandemije.

Fifth Gear (2002. – )

Još jedna britanska TV emisija. Iako je kaskala za hiperpopularnim TOP Gearom, uspjeli su zauzeti svoje mjesto zahvaljujući odličnoj produkciji i montaži, kao i testiranjima automobila na velikim test stazama. U korist im je išla promjena seta voditelja u TOP Gearu. Počeo je s emitiranjem 2002., a osim noviteta nudi i praktične te pouzdane savjete. U novom serijalu, koji je krenuo krajem 2021., posvetili su se električnim autima.

Hyperdrive (2019. – )

Hyperdrive je Netflixov reality show koji okuplja najbolje svjetske ‘driftere’ koji se natječu jedni protiv drugih. U startu ih je 28, a kroz epizode zadatak im je prolaziti specifične prepreke i izvoditi manevre na stazi. Najlošiji ispadaju dok se ne dobije pobjednik. Izvršna producentica je Charlize Theron, a snimili su samo jednu sezonu.

Wheeler Dealers (2003. – )

Još jedna britanska emisija no ovaj put posvećena ne novitetima već restauraciji starih automobila. Najviše pažnje posvećuje se detaljima o automobilima, koji kupiti i na koji ga način restaurirati. Kroz njihovu emisiju prošli su Porsche, Lamborghini, ali i Zastavin Yugo 45. Prikazuje se već 18 godina te je jedna od najpopularnijih emisija ovog tipa. Svakako preporučujemo!

Overhaulin’ (2004. – )

Ova emisija o automobilima počela je s emitiranjem 2004. godine. Unijela je inovaciju u ovakav tip emisija jer se radnja temelji na tome da se preuređuju automobili vlasnika koje treba razveseliti, i to tako da oni ne znaju. Vlasnik bi pomislio da mu je automobil nestao dok su dizajner i njegov tim radili na njemu. Na kraju su naravno vraćali poboljšano vozilo presretnom i iznenađenom vlasniku.

Fast N’ Loud (2012. – 2020.)

Reality show Discovery Channela u svijetu se prikazivao od 2012. do 2020., a trenutno se prikazuje u Hrvatskoj, na programu RTL2 u poslijepodnevnim satima (Brzi i glasni). Glavni likovi su Richard Rawlings i mehaničar Aaron Kaufman iz Dallasa, koji s ekipom iz radionice Gas Monkey pronalaze stare automobile i restauriraju ih kako bi ostvarili profit. Uz zabavnu ekipu i puno humora, koncept je kao i kod prethodnih – u kratkom vremenskom roku od krša napraviti automobil vrijedan divljenja.

Misfit Garage (2014. – )

Ova reality TV emisija zapravo je izdvojena iz Fast N’ Louda kad su dvojica mehaničara otpuštena iz garaže Gas Monkey u Dallasu. Oni su s još dvojicom pokrenuli vlastiti show 2014. te dosad snimili šest sezona. Pokazali su se kao dostajan rival ekipi iz Gas Monkeysa te zadobili naklonost publike.

Flipping bangers (2017. – )

Jedna od novijih emisija ovog tipa prikazuje se od 2017., a s inovativnim konceptom privukla je brojne obožavatelje. Zabavni dvojac, Gus Gregory i Will Trickett, dali su otkaze na svojim poslovima te za svoj novac kupuju automobile kojima treba udahnuti novi život, kako bi na njima zaradili. Još dok rade na restauraciji automobila, koje drugi izbjegavaju, na internetu pokreću aukciju koja traje tjedan dana. To je, tvrde tvorci emisije, upravo i njihova posebnost jer u svijetu lažnih i namještenih show emisija, ovaj dvojac zapravo mora zaraditi kako bi povratili svoj novac. Velika preporuka!

Car SOS (2013. – )

Prikazuje se od 2013. godine na National Geographicu, a obožavatelji automobila u Hrvatskoj mogli su je gledati lani na RTL2. Ova emisija ima sličan koncept kao i Overhaulin’. Vlasnika auta, bez njihovog znanja, imenuje rodbina ili prijatelj jer vlasnik zbog nepredviđenih medicinskih ili financijskih razloga nije u mogućnosti nastaviti restauraciju vozila. Vlasnici su tada iznenađeni svojim gotovim automobilom u insceniranom događaju. Zvijezde, opet britanskog, showa su radijski i TV voditelj Tim Shaw te mehaničar Fuzz Townshend. Dok se Fuzz bavi restauracijom, Shaw putuje zemljom i traži potrebne dijelove, što često završava komično. Imaju odlične recenzije, a gledatelji kažu kako cijene veliku količinu mehaničkih detalja, pa je emisija i poučna, ne samo zabavna.

Salvage Hunters: Classic Cars (2011. – )

Drew Pritchard i Paul Cowland (koji je 2014. vodio sličnu emisiju pod imenom Turbo Pickers) udružili su snage te prošli čitavu Veliku Britaniju u potrazi za automobilima koje vrijedi restaurirati te preprodati – od Porschea do Mini Coopera. Show je emitirao Discovery Channel. 

Bangers and Cash (2018. – )

Emisija prati obiteljski aukcijski biznis prodaje klasičnih automobila u malom selu Thornton-le-Dale u sjevernom Yorkshireu. Svaka emisija ima posebnu priču, bilo da se radi o očevom automobilu, autu kojeg je netko kupio od prve plaće ili onom kojeg je oduvijek želio, ali nikad nije mogao imati. Prikazuje se od 2018. godine.

Counting Cars (2012. – )

Restauracija i modifikacija klasičnih automobila te motocikala tema je ovog američkog realityja. Spin-off je Pawn Starsa (Zalagaonice), TV emisije o obiteljskom biznisu zalagaonice u Las Vegasu. Emisija prati svakodnevicu Count’s Kustomsa, tvrtke za restauraciju automobila na čijem je čelu legendarni Danny Koker – The Count. Gledatelji ga poznaju iz već spomenutog Pawn Starsa, gdje se pojavljivao kao stručnjak za automobile.