Najbolje zimske gume 2022. Gume su, složit će se svi, jedna od ključnih stvari na automobilu na kojima definitivno ne treba štedjeti. Kvalitetne gume smanjit će put kočenja, lakše proći teže terene te bolje držati cestu što garantira i veću sigurnost. Obaveza vožnje sa zimskim gumama počinje vrlo brzo, 15. studenog, pa je krajnje vrijeme nabaviti ih. No, izbor je doista velik, a cijene nisu uvijek najbolji pokazatelj. Zato njemački autoklub ADAC svake godine na početku jeseni objavi novi test zimskih guma koji prenosimo u nastavku.

Najbolje zimske gume 2022: Veliki ADAC-ov test

Ove godine testirali su gume u popularnim dimenzijama – 185/65 R15 koje većinom koriste manji gradski automobili te 215/60 R16 koje pak koriste kompaktni SUV-ovi.

Najbolje zimske gume 2022: Dimenzije 185/65 R15

U manjoj dimenziji, od 16 testiranih guma, niti jedna nije ocijenjena najvišom ocjenom. Njih četiri su vrlo preporučljive – Continental WinterContact TS 870, Goodyear UltraGrip 9+, Semperit Speed-Grip 5 i Michelin Alpin 6, sedam je preporučljivih, dok se tri djelomično preporučuju. Dvije se, ne preporučuju zbog izrazito loših rezultata na mokroj podlozi. Od četiri najbolje zimske gume u ovoj kategoriji svaka je u nečem bolja od drugih. Tako je Goodyear dosta bolja od ostalih na mokrom, Semperit na snijegu, dok su na ledu sve četiri podjednake. Continental i Semperit su nešto bolji što se tiče potrošnje goriva. Jedino je Michelin zaslužio ocjenu izvrstan za jednu kategoriju i to za trošenje guma, dok su sve ostale ocjene u svim kategorijama za vodeću četvorku vrlo preporučljivo (ocjena 4). Iznimka je kategorija buke, no tu su svi testirani modeli dobili nisku ocjenu ‘preporučuje se’ (ocjena 2). Što se tiče cijena, Semperit je očekivano najjeftinija obzirom da se našla u društvu tzv. elitnih proizvođača.

Cjelogodišnje gume nisu dobro rješenje, a ovaj međunarodni test to pokazuje

Najbolje zimske gume 2022: Dimenzije 215/60 R16

U većoj dimenziji testirano je 17 modela, a također niti jedna guma nije dobila ocjenu 5 (izvrstan), no ovdje nije bilo ni jedinica (ne preporučuje se). Ponovno su četiri modela dobila ocjenu vrlo preporučljivo, a to su: Continental WinterContact TS 870, Dunlop Winter Sport 5, Goodyear UltraGrip Performance+ i Michelin Alpin 6. Čak 12 ih se preporučuje (bez značajnijih nedostataka), a samo jedan se djelomično preporučuje (Cooper WM-SA2+). Situacija je vrlo slična kao kod manjih guma, s iznimkom Dunlopa koji je puno kvalitetniji s ovim dimenzijama. Ovdje se Goodyear pokazao najboljim na snijegu te je jedini od vodeće četiri zaslužio ocjenu izvrstan za neku kategoriju. Na suhoj i mokroj cesti sve četiri su podjednake.

najbolje zimske gume 2022

Zaključak

Najbolje zimske gume 2022 su Continental WinterContact TS 870, Goodyear UltraGrip 9+ i Ultra Grip Performance+, Michelin Alpin 6, Dunlop Winter Sport 5 te Semperit Speed-Grip 5.

Što se tiče kupovine novih zimskih guma, ona ovisi o načinu vožnje i o tome jeste li ih redovno mijenjali. Naime, zimske gume su mekše od ljetnih i na vrućem asfaltu se brže troše. Minimalna dubina profila je 4 mm i tad je krajnje vrijeme za zamjenu. Nove gume imaju dubinu od 8 mm. Proizvođači se uglavnom slažu da bi gume trebalo zamijeniti nakon 65.000 km, no vozite li agresivnije, vjerojatno i manje.

Sve testirane gume dimenzija 185/65 R15 provjerite ovdje.

Sve testirane gume dimenzija 215/60 R16 provjerite ovdje.