Izlet autom najbolji je način za upoznati lokalne skrivene ljepote koje još nije dotaknuo masovni turizam. Ako se ne možete odlučiti za samo jedno mjesto na kojem biste proveli godišnji odmor, odličan izbor je otisnuti se na izlet autom! Sjednite u automobil s najdražom osobom i uputite se u krug po Europi. Bez obzira na to preferirate li sjever ili jug, planine i jezera ili pak mora, donosimo vam nekoliko ruta i prijedloga za odličan odmor uz prekrasne krajolike.

Odlučite li se za planinski odmor, najbolji izbor je krenuti od Austrije i Švicarske preko Njemačke pa sve do Norveške.

1. Grossglockner Hochalpenstrasse, Austrija

Najviša cesta s planinskim prolazom u Austriji te jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija te zemlje. Otvorena je samo ljeti, a ulaz se plaća – 280 kuna je dnevna ulaznica za automobile. Ima više tura kojima se možete voziti, a možete i otići u planinarenje ili šetnju dojmljivom prirodom. Vrh rute je na 2.500 metara, a do gore ne nedostaje vidikovaca i restorana.

Grossglockner Hochalpenstrasse

2. Klausen Pass, Švicarska

Planinski prijevoj u švicarskim Alpama obično je otvoren samo od svibnja do listopada jer je zbog obilnog snijega zimi neprohodan. Navodno ima 136 zavoja s visinskom razlikom od 1.497 metara od dna do vrha. Počnite svoj uspon u Altdorfu i nastavite uspon asfaltiranom cestom kroz pitoreskna alpska sela Bürglen, Spiringen i Unterschächen. Do vrha ima 24,6 km.

Klausen Pass

3. Od Kölna do Berlina, Njemačka

Započnite svoje putovanje od Kölna, gdje biste mogli ploviti Rajnom ili posjetiti Muzej čokolade. U obližnjem Düsseldorfu možete posjetiti Stari Grad, barokni dvorac Benrath, ali i obaviti kvalitetan šoping u najelitnijoj trgovačkoj ulici Königsallee. Bremen je jedan od najljepših njemačkih povijesnih gradova, gdje možete pogledati gradsku vijećnicu s liste UNESCO-ve svjetske baštine. Prođite kroz trendovski Hamburg pa krenite do Rostocka na sjevernoj obali. Lijepe gotičke crkve, plaža na Baltičkom moru i muzeji sigurno će vas očarati. Svoje putovanje završite povratkom na jug u glavnom gradu Njemačke, Berlinu, gdje možete iskusiti neke od najboljih noćnih provoda koje Europa nudi.

Benrath

4. Od Geirangera do Trollstigena, Norveška

Odlučite li se ipak nastaviti prema sjeveru, ostavite Berlin za kasnije i od Rostocka produžite prema sjeveru. Geiranger je malo turističko selo u Norveškoj s nekim od najspektakularnijih pejzaža na svijetu. Časopis Lonely Planet proglasio ga je najboljim turističkim odredištem u Skandinaviji. Od njega nastavite po Trollstigenu (Trolska cesta), poznatoj norveškoj turističkoj ruti. Ima nagib od 10 posto, vrlo je uska, a pogled je neopisiv. Vodi vas između planina, fjordova, vodopada i dolina.

Geiranger

Ukoliko nemate vlastito vozilo, posjetite stranice ORYX Rent a car-a i izaberite jedan od auta iz bogate ponude. U ORYX-u ne plaćate naknadu ako putujete u zemlje Europske unije.

[VEZANO] Ukoliko unajmljujete auto u inozemstvu, bit će vam potrebna međunarodna vozaka dozvola

 

Birate li jug za vašu pustolovinu, Italija i Grčka na jednoj, te Španjolska i Portugal na drugoj strani, zasigurno neće razočarati. Idete li na ovu potonju rutu, ne propustite proći kroz Francusku.

5. Amalfijska obala, Italija

Pitoreskna obala sa strmim liticama na UNESCO-vom je popisu svjetske baštine, a prostire se na jugu Italije, ispod Napulja i Pompeja. Prekrasne plaže oduzimaju dah, a duh stare Italije uhvatit ćete prolaskom kroz mala sela uglavnom okrenuta ribolovu. Obala je duga 40 kilometara, a preko dubokih klanaca, hridi, iznad plaža, ispod obronaka planine Lattari vodi vas uska krivudava cesta. Stanite u Positanu, poznatom ljetovalištu čije šarene vile kao da su uklesane u stijene. Amalfi je dom neobične katedrale iz 11. stoljeća do koje vodi 57 stepenica. Na kraju ne propustite Ravello, smješten na vrhu planine s kojeg se pruža najbolji pogled na Amalfijsku obalu.

Amalfi coast

6. Od Atene to Meteora, Grčka

Cesta od Atene do Meteora pruža vam uvid u grčku povijest uz prirodu koja oduzima dah. U Ateni posjetite Partenon i Akropolu, pojedite souvlaki te odaberite neke od povijesnih građevina. Na koju god stranu grada krenete, nećete pogriješiti. Na putu do Meteora, skupine grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama koje poput stupova strše u nebo pored grada Kalambakija, proći ćete kroz nekoliko malih obalnih gradića. Stanite na ručak u Lamiu, grad osnovan još u antičko vrijeme te posjetite Homerov grad Trikalu.

Acropolis

7. La Route des Grandes Alpes, France

Ruta velikim alpama legendarna je alpska ruta duga 720 km. Ide od Ženevskog jezera do Nice na francuskoj rivijeri preko visokih prijevoja Alpa. Put započnite u Thonon-Les-Bainsu kraj jezera i krenite put juga. Najniža točka puta je Col d’Eze na 507 metara, dok je najviša Iseran na čak 2764 metra. Putem prema obali puno je prekrasnih mjesta za spavanje, odmor i šetnju.

Thonon-les-Bains

8. Ruta de la Plata, Španjolska

U prijevodu ‘srebrna ruta’ druga je najdulja autocesta u Španjolskoj i povezuje zapadnu obalu. Duga je 809 kilometara, a vodi od Gijona na sjeveru do Seville na jugu. Vodi vas kroz osam provincija i raznolikosti Španjolske. U Gijonu posjetite muzeje, marine i prekrasne plaže te krenite put druge obale. Na putu stanite u Salamancu i Caceres, slikovita sela zaštićena od UNESCO-a. Merida je grad prepun spomenika i s jednim od najočuvanijih rimskih kazališta u svijetu te najdužim sačuvanim rimskim mostom (755 m) sa 62 polukružna luka. Put završava u Sevilli gdje možete začiniti večer tapasima i flamenkom.

Ruta de la Plata

9. Algarve, Portugal

Idealna je destinacija za ljubitelje plaže i sunca. Kilometri pješčanih plaža i azurno plavog mora okruženi su ribarskim selima i liticama. Ovo je najjužnija portugalska pokrajina čiji je glavni grad Faro. Povijesni grad prepun rimske arhitekture i crkvi iz 18. stoljeća. Sagres je najjužnija točka Portugala i mjesto na kojem možete posjetiti stare tvrđave te uživati u zalasku sunca sa svjetionika Cabo de Sao Vicente. Treba vidjeti i najživlji gradić u ovom kraju – Lagos te Albuferiu smještenu na pješčanim stijenama.

Faro

[VEZANO] Planirate na putovanje? Ove aplikacije mogu vam uštedjeti novac!

[VEZANO] Ljetno putovanje po regiji – Hrvatska, BiH, Srbija, Makedonija, Albanija, Crna Gora