U posljednjih desetak godina klimatizacijski uređaj u automobilu je prestao biti luksuz i praktički je postao potreba. Klima nam je u ljetno doba godine važna gotovo kao i kočnice, no što ako odjednom prestane raditi? Primijetite li da iz otvora ne izlazi rashlađeni zrak, sljedeća stanica je servis auto klime.

Punjenje auto klime

Ako klima ne hladi dovoljno jako i brzo kao što je to bilo prije, najvjerojatnije je potrebno samo napraviti punjenje auto klime, tj. nadopuniti plin koji se koristi za hlađenje. Cijene nadopune variraju ovisno o vrsti plina i starosti vozila, a kreću se od 200kn do 400kn za starije do maksimalno 1.200kn za najnovije automobile. Punjenje auto klime u pravilu nema određeni interval jer se na nekim automobilima isti treba nadopuniti možda nakon pet godina, a na nekima već nakon godinu dana. Bez obzira na to je li automobil starijeg ili novijeg godišta, svake se godine gubi od 3 do 8 posto plina u rashladnom sustavu te opada njegova učinkovitost. Preporuka je punjenje auto klime napraviti svake dvije godine ili do 15.000 km.

Punjenje auto klime

Kvar kompresora klime

Čest razlog kvara klime može biti i u kompresoru klime, a što ćete prepoznati po čudnom zvuku. To je ujedno najzahtjevnija i najskuplja komponenta koja se može pokvariti. Na sreću, ne kvari se često, ali može stradati pri pucanju remena klime ili se pokvariti zbog starosti i dotrajalosti. Kod starijih auta taj popravak stajat će vas oko 3.000 kuna, a kod novijih i preko 10.000 kuna.

Promjena hladnjaka klime

Druga stvar koja će vam stanjiti novčanik je promjena hladnjaka klime. Najčešće se nalazi odmah iza prednjeg odbojnika pa je vrlo izložen i može se dogoditi da se ošteti. Promjena hladnjaka klime, ovisno o automobilu, stoji između 2.500 i 6.000 kuna.

Curenje plina u sustavu

Plin u klimatizacijskom sustavu se redovito troši, ali ako se primijeti da se isti troši prebrzo, onda je riječ o curenju plina na nekoj od cijevi ili kondenzatora. Izvor curenja se potom traži pomoću UV svjetla, ali troškovi mogu biti stvarno različiti. Ako je potrebno promijeniti samo neku gumicu, troškovi su simbolični, ali postoje i slučajevi kad je potrebno potrošiti i preko 1000 kuna.

[VEZANO] Kako smanjiti vrućinu u autu ako nemate klimu?

Servis auto klime

Prilikom servisa rashladni plin se izvlači iz sustava te se iz njega odstranjuju nečistoće i vlaga. Sustav se vakumira kako bi se uklonila vlaga iz sustava i ponovno puni recikliranim i pročišćenim plinom te nadopunjuje novim po potrebi. Kako bi vam klimatizacijski uređaj dulje trajao, pazite da se ne skuplja vlaga. Isključite klimu nekoliko minuta prije dolaska na odredište kako se kondenzirana vlaga ne bi zadržavala u ventilacijskom sustavu. Servis auto klime inače se preporuča barem jednom godišnje i to najbolje pred veća putovanja.