SUV-ovi su trenutno najveći hit automobilske industrije. Njihova prodaja neprestano raste, a novi modeli niču poput gljiva nakon kiše. Da ne kopate po bespućima interneta, istražili smo za vas koji su trenutno najjeftiniji SUV-ovi na našem tržištu.

Danas svaki ozbiljniji proizvođač u ponudi ima barem jedan SUV, a neki od njih i tri, četiri ili više. SUV-ovi više nisu klasa za bogate kupce. Pojavili su i se i mnogi modeli koji su svojom cijenom samo malo skuplji od gradskih automobila. Kako su uglavnom nešto duži i osjetno viši, nude mnogo više prostora u unutrašnjosti od gradske klase, pa su u tom pogledu gotovo na razini kompaktnih automobila, što ih čini dobrim za obiteljske potrebe.

SUV za manje od 100.000 kn? Postoji!

Koliko su SUV-ovi popularni pokazuju i prodajni rezultati, pogotovo među privatnim kupcima. Među pet najprodavanijih automobila fizičkim osobama trenutno je čak četiri SUV modela: Dacia Duster, Kia Stonic, Suzuki Vitara i Volkswagen T-Cross. Dodamo li tome i tvrtke te pogledamo ukupno tržište, SUV-ovi su i dalje dominantni. Šest od 10 najprodavanijih modela dolazi iz ove klase.

Prednosti SUV-ova

Dodatne prednosti SUV-ova u odnosu na klasične karoserijske oblike su bolja vidljivost, koja je posljedica povišene vozačke pozicije, a tu je i upečatljiviji izgled. Naravno, SUV-ovi imaju i neke minuse, a to su prvenstveno lošije vozne osobine i nešto veća potrošnja što prosječnom kupcu ne smeta previše.

Što se kupuje u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se i dalje najviše kupuju mali gradski SUV-ovi, a najbolje prolaze oni s nižom cijenom. Zbog toga vam donosimo listu pet najjeftinijih SUV-ova koje trenutno možete kupiti u Hrvatskoj, od najskupljeg prema najjeftinijem.

5. Hyundai Kona / 120 KS / 124.990 kn

najjeftiniji_suv_hyundai_kona

Nedavno redizajnirana Kona je jedan od najimpresivnijih auta na ovom popisu. Već osnovna izvedba ima vrlo dobru opremu i snažan benzinski motor koji razvija 120 KS. Kona ima ponajbolja vozna svojstva među malim SUV-ovima u ovoj usporedbi i oni koji vole vožnju s njom će biti prilično zadovoljni. Nude se i izvedbe s pogonom sve kotače, ali i hibridna te potpuno električna verzija. One su naravno, osjetno skuplje.

4. Kia Stonic / 84 KS / 123.999 kn

najjeftiniji_suv_2021_kia_stonic

Redizajnirani Stonic je nedavno došao na naše tržište. Uljepšan je, ali osnovne vrijednost su ostale iste. S obzirom na samo 414 cm dužine Stonic je iznenađujuće prostran u unutrašnjosti, a u prtljažnik stane solidnih 352 litre što je na razini modela kompaktne klase. Već u osnovi je solidno opremljen, jedino je osnovni motor sa svojih 84 KS pomalo slabašan za auto. Ne nudi se 4×4 pogon.

3. Hyundai Bayon / 84 KS / 114.990 kn

najjeftiniji_suv_hyundai_bayon

Drugi Hyundai na popisu najjeftinijih. Bayon je jedan od najnovijih SUV modela na našem tržištu. Dimenzijama je vrlo sličan Koni, no nudi više mjesta u unutrašnjosti kao i osjetno veći prtljažnik. Kvaliteta izrade impresionira kao i opremljenost već od osnovnog modela. Pohvalne su i vozne osobine, jedino što smeta je prilično slabašan osnovni motor. Ipak, ovaj automobil nudi odličnu vrijednost za uloženi novac. Ne nudi se 4×4 pogon.

2. Dacia Duster / 91 KS / 106.400 kn

najjeftiniji_suv_2021_dacia_duster

Realno best buy u ovoj klasi. Dacia možda nije ljepotan ali niti jedan auto u klasi se ne može boriti s njenom cijenom. Osnovni Duster nema 4×4, ima svu potrebnu opremu, no još uvijek je po tom pogledu prilično skroman. Bolje odabrati neku skuplju i bolje opremljenu izvedbu. Također, nudi se i verzija s pogonom na plin koja ima 100 KS i samo je 3000 kuna skuplja od osnovnog benzinca. Nudi se i 4×4 pogon.

1. Suzuki Ignis / 83 KS / 95.197 kn

najjeftiniji_suv_suzuki_ignis

Uvjerljivo najjeftiniji ali i najmanji model na ovom popisu. Za razliku od svih ostalih modela ovo ne može biti obiteljski auto jer za to u njemu ima jednostavno premalo mjesta. Više se ne može očekivati od auta koji je u prosjeku pola metra kraći od ostalih na popisu. No Ignis je iznenađujuće dobar auto i za sve kojima prostranost ne igra neku ulogu prava preporuka. A nudi se i kao 4×4.

Najjeftiniji SUV 2021 – Alternative

Iako nisu dospjeli na našu listu najjeftinijih, u obzir prilikom odabira valja uzeti još nekoliko modela koji su u svojim osnovnim verzijama jeftiniji od 140.000 kuna i ovisno o afinitetima kupca možda predstavljaju i bolju vrijednost za uloženi novac. To su Ford EcoSport, Volkswagen T-Cross, Škoda Kamiq, Seat Arona, Suzuki Vitara, Renault Captur, Nissan Juke, Opel Crossland, Opel Mokka, Toyota Yaris Cross…

Usporedba malih SUV-ova

Odgovori