Euro NCAP već 20 godina provodi testiranja sigurnosti automobila koji se prodaju na europskom tržištu. Razina sigurnosti svake godine raste i automobili su danas neusporedivo kvalitetniji i sigurniji nego prije 20 godina. Ipak, NCAP svake godine pooštrava kriterije prema kojima ocjenjuje. Dobivenih pet zvjezdica znači da je automobil siguran, no i tu se mogu pronaći razlike. Za vas smo izdvojili 10 najsigurnijih automobila na europskom tržištu u 2021. godini. Svi oni su postigli maksimalnih 5 NCAP zvjezdica.

Kriteriji pri izboru najsigurnijeg auta

Boduje se u četiri kategorije: sigurnost vozača i putnika na prednjim sjedalima, sigurnost djece na stražnjim sjedalima (od 6 i 10 godina), sigurnost pješaka i sigurnosni sustavi za pomoć u vožnji. Pri ocjenjivanju obiteljskih automobila najviše se u obzir uzima ocjena sigurnosti djece. Kriterija i testiranja je mnogo, po klasi, vrsti pogona, veličini automobila…

Najsigurniji auti na europskom tržištu u 2021. godini

Ovo su najsigurniji auti na europskom tržištu u 2021. godini:

  1. Subaru Outback
  2. Nissan Qashqai
  3. VW ID.4
  4. Škoda ENYAQ iV
  5. BMW iX
  6. Audi Q4 e-tron
  7. Toyota Yaris Cross
  8. VW Caddy
  9. Hyundai Tucson
  10. Škoda Fabia

Subaru je u kategoriji sigurnosti vozača osvojio 88 posto bodova, za sigurnost djece 89, sigurnost pješaka 84 posto te visokih 95 posto za sigurnosne sustave za pomoć u vožnji.

Qashqai je čak bio bolji u prve dvije kategorije sigurnosti ljudi u automobilu osvojivši u obje impozantnih 91 posto, što je najviše od svih ocijenjenih automobila. Sigurnosni sustavi dobili su također 95 posto bodova, kao i kod Subarua, no zakazao je kod sigurnosti pješaka osvojivši samo 70 posto.

VW ID.4 i Škoda Enyaq imali su 93 i 94 posto ocjena za sigurnost vozača i suvozača te 89 posto za sigurnost djece na stražnjem sjedalu, no ocjene za sigurnost pješaka su im nešto niže, VW ID.4 76 posto te Škoda 71 posto.

S liste, najniže ocjene za sigurnost pješaka imali su Audi Q4 e-tron i Hyundai Tucson – 66 posto, no Audijeva ocjena za sigurnost na prednjim sjedalima je visokih 93 posto, dok je Tucson na 86 posto.

Škoda Fabia je zauzela 10. mjesto uz sigurnost vozača i suvozača od 85 posto, te uz sigurnost djece na zadnjem sjedištu 81 posto.

Cijelu listu pogledajte ovdje.