O neobičnim prometnim zakonima u Hrvatskoj već smo pisali, ali ono što je u nekim zemljama zabranjeno moglo bi vas iznenaditi više nego kazna za blatne gume. U nastavku donosimo neka neobična prometna pravila na snazi u Europi i SAD-u.

Neobična prometna pravila u Europi

Za početak, kazna za prljavi automobil može vas zateći u Bjelorusiji, Bugarskoj, Rusiji te Rumunjskoj. U Bugarskoj je u jednosmjernim ulicama dozvoljeno parkiranje samo na lijevoj strani. Na Cipru će vas kaznit ako vozite i jedete, ali i za mahanje rukama u vožnji. Znači nije zabranjen samo srednji prst, već i sva ostala negodovanja koja možete pokazati rukama. U Francuskoj ne smijete imati slušalice na ušima, ali ste zato obavezni u automobilu imati alkotester, koji se može nabaviti na svakoj benzinskoj. U Grčkoj je zabranjeno voziti s upaljenom cigaretom, dok se na Islandu kažnjava vožnja po makadamu, osim ako na njemu nije označeno parkiralište. Danska je smatrala potrebnim navesti u zakonu kako je zabranjeno pokrenuti automobil ako je netko ispod njega. U Portugalu je zabranjeno prevoziti kanistar s benzinom, a u Rusiji pokupiti autostopere. U Makedoniji suvozač mora biti trijezan. U susjednoj Sloveniji obavezno je uključiti sva četiri pokazivača smjera kad vozite unazad. Španjolski zakon zabranjuje vožnju u natikačama, cipelama s visokom potpeticom te japankama, a kazna je 200 eura. Svi koji koriste dioptrijske naočale u svakom trenutku u automobilu moraju imati rezervne – kao i u Portugalu te Švicarskoj. Ovi potonji zabranili su pranje auta nedjeljom kao i lupanje vratima automobila.

Neobična prometna pravila u Americi

Njihova pravila često graniče sa zdravim razumom i teško je na prvu shvatiti je li riječ o šali ili zakonu. Uglavnom nije šala… Razlog nekih bizarnih zakona je što su pisani davno, a nisu se nikad mijenjali.

Možda najbolji primjer za to je Louisiana u kojoj je suprug dužan mahati bijelom zastavicom ispred automobila ako njime upravlja žena. Kao nekad davno u Denveru je i dalje zabranjeno nedjeljom voziti crni automobil – ne znamo kažnjava li se to revno, ali tako stoji u zakonu. U Connecticutu se ne smiju loviti životinje iz automobila, a u Zapadnoj Virdžiniji zabranjeno je pojesti životinju koju pregazite na cesti. Na Aljasci se psi ne smiju prevoziti na krovu automobila. Druge životinje se ne spominju. U Alabami je zabranjeno voziti s povezom na očima – kao da to treba biti striktno navedeno u zakonu. Još jedan vrlo precizan zakon je onaj s Floride. Morat ćete platiti parking ako uz aparat za plaćanje zavežete slona, kozu i aligatora. Eto, baš to troje. U New Hampshireu je zabranjeno udisati ispušne plinove autobusa, jer neki navodno jesu kako bi bili sretniji i doveli se do stanja euforije. Arkansas zabranjuje trube nakon 21 sat, što ne bi bilo neobično da se ne odnosi samo na blizinu restorana koji prodaju sendviče i hladna pića. U Glendaleu u Kaliforniji zabranjeno je iskakati iz automobila pri brzini od 100 km/h. Manje ili veće brzine očito nisu problem. U Maineu je zabranjeno kupiti automobil u nedjelju, a u Indiani ga je zabranjeno prodavati u nedjelju.

Prometne kazne u Hrvatskoj