Odredbama novog Pravilnika o tehničkim pregledima koji je na snazi od svibnja 2018. godine,  uvedena je nova klasifikacija nedostataka na vozilima koja se utvrđuju na tehničkim pregledima. Obzirom da mnogi vozači ne znaju za ove promjene, donosimo vam one najvažnije.

Kako obaviti siguran tehnički pregled za vrijeme posebnih mjera zbog COVID-19

Neispravnosti na vozilima tako se svrstavaju u tri kategorije – manji, veći i opasni nedostaci.

Manji nedostaci značit će da vozilo prolazi. Način pregleda vozila i tehnologija ostali su isti, no neki nedostaci zbog kojih prije niste mogli proći tehnički pregled, sada će biti klasificirani kao manji i prolazni. Nemate li reflektirajući prsluk ili vam je kutija prve pomoći neispravna, ovo više nije razlog za pad. Također, neimanje rezervnih žaruljica vodi se pod manje nedostatke. Prolazi čak i oštećeno vjetrobransko staklo, no pritom je važno da oštećenje ne smeta pogledu vozača, odnosno nije u području brisanja brisača. Auspuh također ne mora biti u savršenom stanju. Površinska korozija ispušnog sustava nije problem, no još uvijek padate ako vam ustanove veće mehaničko ili toplinsko oštećenje ispušnog sustava.

Nova kategorija su i opasni nedostaci. I prije su značili da vozilo ne prolazi i da je neispravno, a odnose se na one probleme koji predstavljaju opasnost za vozača i ostale sudionike u prometu. U nekim slučajevima takvim će se vozilima skinuti registarske pločice i isključit će ih se iz prometa. Mjere se uglavnom odnose na neispravne uređaje za upravljanje vozilom, uređaje za kočenje i one za pogon.

U slučaju da se na vozilu utvrde opasni nedostaci, vlasnik mora nakon popravka obaviti izvanredan tehnički pregled.

Pripremite se za tehnički pregled i prođite bez problema

U slučaju većih nedostataka, vozač je obavezan u roku od 15 dana otkloniti neispravnost i ponoviti tehnički pregled bez dodatnih troškova. Izuzetak je ako vozilo nije zadovoljilo na EKO testu i tada vlasnik plaća 50 posto troškova. Kod manjih nedostataka, vlasnik je također dužan otkloniti nedostatke, iako je vozilo prošlo tehnički pregled.

Isti nedostatak sada se i tretira drugačije ovisno o stupnju i jačini. Primjerice, površinska korozija na kabini ili karoseriji vozila je manji nedostatak. Ako je površinska korozija veća, klasificira se kao veći nedostatak, a može biti i opasan ukoliko ugrožava čvrstoću šasije ili karoserije.

Bez obzira na lakše nedostatke, svako oštećenje u području vidnog polja vozača vodi se kao veći nedostatak ili čak opasan ako ugrožava vidljivost.

Obavite tehnički pregled i registraciju vozila na jednom mjestu u ORYX Stanici za tehnički pregled, Zagrebačka 117, Velika Gorica.

Radno vrijeme ORYX Stanice za tehnički pregled od 01.04.2020. je pon – pet 07 – 20h, te subotom 07 – 14h.