Od 30. srpnja na snazi je novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Dugo pripreman donio je, kako je i najavljivano, velike promjene za sve brojniju skupinu na cestama – romobile, ali i za bicikliste i liječnike. U nastavku donosimo pregled novih pravila te pregled kazni za nepoštivanje istih.

Nova pravila za vozače romobila

Za njih vrijede pravila kao za segway te monocikle, a vode se pod zajedničkim izrazom “osobno prijevozno sredstvo”. Maksimalna brzina im smije biti 25 km/h. Ako imaju električni motor, snaga mu može biti do 0,6 kilovata, ako je u pitanju drugi motor, radni obujam ne smije biti veći od 25 kubičnih centimetara. Električni romobili koji ne spadaju u kategoriju osobnih prijevoznih sredstava – oni koji voze brže od 25 kilometra na sat – moraju biti homologirani i registrirani.

Takva vozila smiju se kretati po biciklističkim stazama, ali kako ih nema svugdje, smiju se kretati i po površinama namijenjenima za kretanje pješaka i nogostupima – pod uvjetom da prilagode brzinu kretanja. Dozvoljeno im je i kretanje prometnicama na kojima je ograničenje brzine maksimalno 50 km/h, a to su županijske, lokalne i nerazvrstane ceste. No, i ondje romobili mogu voziti samo pod uvjetom da onaj tko je nadležan za cestu dobije od MUP-a suglasnost. Tad će ta prometnica biti označena posebnim prometnim znakom da upozori ostale vozače. Neće se smjeti voziti po prometnicama s više prometnih traka, a za prekršitelje je kazna 1000 kuna. A od 500 do 1000 kuna su kazne za prekršaje na prometnicama gdje je romobilima dozvoljeno prometovanje.

– Policija sigurno neće dati suglasnost da se može voziti, recimo, u Zagrebu po Slavonskoj, to je opasno – rekao je za N1 televiziju Josip Mataija, voditelj Službe cestovnog prometa MUP-a.

U novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama uvedena je i obavezna kaciga tijekom vožnje romobila, a kazna za nenošenje iznosi 300 kuna. Ne smiju se nositi niti slušalice na oba uha, samo na jednom, što vrijedi i za vozače bicikla, a kazna je također 300 kuna.

Uvedena je i obveza vozačima romobila da noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama - romobili

Ovakve scene na ulicama bi trebale postati prošlost.

Nova pravila za vozače bicikala

Što se tiče biciklista, oni moraju nositi reflektirajući prsluk ili neku reflektirajuću materiju kad voze po mraku i moraju imati svjetla. Kad prelaze preko pješačkog ne trebaju sići s bicikla isključivo u slučaju kad postoji biciklistička staza. Ako ne siđu s bicikla, a radi  se o klasičnome prijelazu, riskiraju kaznu od 300 kuna. Kacigu na biciklu moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, u suprotnom im slijedi kazna od 300 kuna. Novim Zakonom smanjila se kazna za slušalice u ušima za vrijeme vožnje sa sadašnjih 1000 na 300 kuna.

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama - bicikli

Nova pravila za liječnike

Liječnicima je uvedena obaveza da upozore vozača o privremenoj nesposobnosti, ako ju ustanove pregledom, a koja ne može biti duža od šest mjeseci. Obavezni su to upozorenje evidentirati u medicinskoj dokumentaciji. Po isteku roka o privremenoj nesposobnosti vozač se neće upućivati na ponovni liječnički pregled, a za liječnike koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti te podatak o tome ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji propisane su kazne. Kažnjavat će se i vozači koju budu sjedali za volan dok im je izdano navedeno upozorenje liječnika o privremenom zdravstvenom stanju.

Ostala pravila

Po prvi se puta uvodi novi pojam koji označava potpuno automatizirano vozilo. Propisane su kazne za vozače koji ne sjede na vozačkom sjedalu dok se vozilo kreće samostalno.

Novi Zakon kažnjavat će i premještat vozila parkirana na mjestima koja služe za punjenje električnih vozila.

Što se tiče kazni, značajna je promjena za prekršaj neprilagođene brzine , a minimalna kazna podiže se s 500 na 1000 kuna.