Obavezno korištenje zimske opreme u Hrvatskoj započinje 15. studenog i traje do 15. travnja. To znači, da ako još niste, svakako zamijenite ljetne gume zimskima. Osim što tako čuvate svoju glavu na cesti, čuvate i druge vozače, a vožnja s ljetnim gumama u ovom je periodu i kažnjiva.

Što se podrazumijeva pod zimskom opremom?

Obavezna upotreba zimske opreme odnosi se na sva motorna vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg za postavljanje na pogonske kotače.

Kazne mogu biti velike

Zatekne li vas policija na cesti bez odgovarajuće zimske opreme morat ćete stati, nastaviti voziti na cesti gdje je to dozvoljeno, staviti zimsku opremu ili platiti 130 eura. Prema našem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ako ne očistite snijeg i led s vjetrobranskog stakla te ostatka vozila možete biti kažnjeni također sa 130 eura. U ostalim europskim zemljama pravila su vrlo različita – od neobavezne zimske opreme do kombinacije ljetnih guma s lancima. Različite su i kazne pa provjerite prije nego što krenete na put. Austrija, primjerice, kreće s obaveznom uporabom zimske opreme već od 1. studenog, a kazne za nepoštivanje te odluke su i do 5.000 eura.

zimska_oprema

Ne izazivajte sudbinu i zamijenite gume

No, bez obzira na kazne, važno je napomenuti da su jedino zimske gume pravi izbor u vrijeme poledica, hladne i orošene ceste u zimska jutra ili niskih temperatura. Razlozi za promjenu guma prema godišnjim dobima su brojni i konkretni. Naime, ljetne gume gube na elastičnosti i lošije prianjanju na podlogu već kad se temperature spuste ispod 7 stupnjeva Celzijevih. A u Hrvatskoj je to često zimi slučaj, iako prethodnih godina i nije bilo obilje snijega. Također, na temperaturama od -10 automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 km/h zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil sa zimskim gumama zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama taj put kočenja još je duži. Stoga su  zimske gume jedini pravi izbor u vrijeme poledica, hladne i orošene ceste u zimska jutra ili niskih temperatura. Duboki snijeg vas može zaustaviti i lanci će tu možda pomoći, no najčešći uzrok izlijetanja s ceste su ljetne ili izlizane i stare gume. Tako da razmislite dvaput hoće li vam na poledici koristiti ljetne gume i je li to baš pravo mjesto za uštedu.

Promijenite gume u AutoZubaku uz dodatne pogodnosti poput hotela za gume i geometrije kotača. Ako nemate zamjenske gume, nove možete povoljno kupiti na licu mjesta. Popis lokacija pronađite ovdje.