Period obaveznog korištenja zimske opreme počeo je 15. studenog i u Hrvatskoj traje do 15. travnja. Jedan od najvažnijih dijelova vozila su svakako gume, a vožnja s ljetnim ili „ćelavim” gumama, osim što je kažnjiva je i rulet na cesti.

Ljetne gume gube na elastičnosti i lošije prianjanju za podlogu već kad se temperature spuste ispod 7 stupnjeva Celzijevih. Također, na temperaturama od -10 automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 km/h zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil sa zimskim gumama zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži.

zimska oprema

obvezna zimska oprema

U Hrvatskoj je obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta, a u njih ulaze osim autocesta i državne te županijske ceste. Prema novom Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona podrazumijevaju se zimske gume (s oznakom M+S) ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.Zatekne li vas policija na cesti bez odgovarajuće zimske opreme morat ćete stati, nastaviti voziti na cesti gdje je to dozvoljeno, staviti zimsku opremu ili platiti 700 kuna. U ostalim europskim zemljama pravila su vrlo različita – od neobavezne zimske opreme do kombinacije ljetnih guma s lancima. Različite su i kazne pa provjerite prije nego što krenete na put.

zimska oprema obvezna

obvezna zimska oprema

No, bez obzira na kazne, važno je napomenuti da su jedino zimske gume pravi izbor u vrijeme poledica, hladne i orošene ceste u zimska jutra ili niskih temperatura. Duboki snijeg vas može zaustaviti i lanci će tu možda pomoći, no najčešći uzrok izlijetanja s ceste su ljetne gume. Tako da razmislite dvaput hoće li vam na poledici koristiti ljetne gume.

Svakako je preporučljivo i proći trening sigurne vožnje te u sigurnim uvjetima uvježbati kako se ispravno vozi po snijegu i ledu. A ukoliko niste još nabavili zimske gume, iskoristite trenutnu akciju u AutoZubaku gdje možete pronaći veliki izbor zimskih guma proizvedenih 2013., 2014., 2015., 2016. godine po nevjerojatno niskim cijenama uz uštede i do 60%. U ponudi su i zimske gume Bridgestone i Firestone iz 2019. godine koje se mogu kupiti uz 25% popusta, a akcija traje do 31.01.2020. godine. Ponudu provjerite ovdje, a za sve upite oko guma možete se javiti na [email protected] ili na besplatan broj telefona 0800 5002.