U pogledu izbora boja automobila kupci automobila su bili i ostali konzervativci. Prvi masovno proizveden automobil, Ford Model T se zbog procesa proizvodnje mogao dobiti u samo jednoj boji. Danas se svaki model nudi u barem desetak različitih boja, no tri četvrtine kupaca i dalje bira prilično nemaštovite boje – bijelu, srebrnu, sivu i crnu.

Kupci u Hrvatskoj i svijetu ne vole maštovite boje automobila

Prema istraživanju jednog od vodećih svjetskih proizvođača boja PPG Industries u svijetu je najpopularnija bijela boja u koju je obojeno čak 22% novih automobila. Na drugom mjestu je srebrna s 20% udjela, a treća je crna koju “nosi” 19% novih automobila. Slijedi siva s 12%, a tek iza nje je nešto življa crvena boja s devet posto udjela. U plavu je obojeno 7% novih automobila, otprilike isto toliko i u smeđu, dok na zelenu i njene nijanse otpada 2%. Sve ostale boje zajedno čine manje od dva posto udjela.

boje automobila

U Europi je stanje vrlo slično. Najpopularnija je bijela s 23% udjela, slijedi crna s 21%, siva sa 17 posto i srebrna u koju je obojeno 13 posto novih automobila. Plava, crvena i smeđa su zastupljene s po 7% udjela, na zelenu otpada dva posto, a na ostale boje oko tri posto.

Hrvatska prati svjetske i europske trendove. I kod nas je bijela najpopularnija boja s 28% udjela, slijedi crna s 18%, siva s oko 17% i srebrna s oko 12%. Crvenu bira manje od deset posto kupaca novih automobila.

Vrlo konzervativan i nemaštovit odabir boja novih automobila ima nekoliko vrlo logičnih objašnjenja. Neke od najprodavanijih nijansa boja poput bijele i sive često se ne naplaćuju dodatno pa ih kupci, pogotovo velike flote i tvrtke radije biraju. Također, najpopularnije boje su i “najzahvalnije” kada je u pitanju prljanje, odnosno vidljivost prljavštine na njima. Mnogi kupci koji bi htjeli kupiti auto maštovitije ili življe boje to ne čine jer su svjesni da će kasnije mnogo lakše prodati auto neutralnije boje. Također, niti proizvođači i prodavatelji ne ostavljaju kupcima previše izbora.

boje auta

Iako u ponudi imaju desetak, ponekad i dvadesetak boja većina tih boja može se svrstati pod nijanse crne, sive, srebrne i bijele. Također, aute u nekim neobičnim življim bojama treba posebno naručivati i čekati na njih, nerijetko i mjesecima, dok su auti konzervativnih boja uglavnom na skladištu, spremni za isporuku.

Odgovori