Trening sigurne vožnje važan je korak prema povećanju sigurnosti u prometu, a koliko je doista koristan vidi se na primjeru tvrtke INA čijih je 1500 djelatnika drastično smanjilo broj nesreća nakon što su prošli trening sigurne vožnje.

Kao i u životu, tako i u prometu, odnosno vožnji automobila, nikada nije naodmet naučiti nešto novo, posebno kada je sigurnost u pitanju. Trening sigurne vožnje itekako je koristan, posebno se preporučuje mladim vozačima, a vozačko umijeće mogu poboljšati i vozači s dugim vozačkim stažom. Koliko je trening doista koristan vidi se na primjeru tvrtke INA koja je pokrenula projekt “Politika sigurne vožnje”. U zadnjih je nekoliko godina, čak 1500 djelatnika INA-e prošlo kroz ORYX-ovu školu sigurne vožnje, a rezultat je vrijedan divljenja.

Broj nesreća u kojima su sudjelovali djelatnici smanjen je za nevjerojatnih pet puta! Zaposlenici kojima radni dan uključuje česta službena putovanja nakon treninga sigurne vožnje ne samo da su postali bolji i sigurniji vozači, već su svojim proaktivnim pristupom postali ambasadori sigurne vožnje u radnim i privatnim uvjetima. Od profesionalnih vozača i radnika koji godišnje prelaze više od 30.000 kilometara, mladih vozača, radnika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama pa do predsjednika Uprave INA-e, svi su prošli tečaj sigurne vožnje. Osim teorijskog znanja, pod budnim okom iskusnih i certificiranih instruktora, te na posebno prilagođenom poligonu na kojemu je moguće simulirati ekstremne uvjete naučili su se nositi s nepredvidivim situacijama.

Praktičnim vježbama tako se može se istrenirati tehnika svladavanja i upravljanja vozilom u opasnim situacijama. Naglasak je na preciznosti, točnosti i mekoći upravljanja autom te ispravnom kočenju i zaustavljanju u kritičnim situacijama. Ovisno o mogućnostima i interesu postoji nekoliko vrsta treninga, bazni i napredni trening sigurne vožnje, a kombinacijom raznih modula i intenziteta korištenja kreiraju se brojni programi edukacije za vozače podijeljeni po težini, počevši od osnovnog treninga do individualne obuke za posebne skupine vozača. Postoji tako i specijalistički pregled koji je namijenjen vozačima interventnih službi poput hitne medicinske pomoći, vatrogasaca, zaštitarskih tvrtki, te vozila za pratnju ili prijevoz VIP osoba. I za kraj, ne manje važno, sigurni vozači mogu biti i štedljivi vozači. Naime, uz pomoć posebnog i licenciranog treninga EKO vožnje moguće je značajnije smanjiti potrošnju goriva. Sto pedeset vozača u Sektoru logistike tvrtke INA nakon EKO treninga u prosjeku su smanjili potrošnju za više od pet posto!

Odgovori