Trening sigurne vožnje važan je korak prema povećanju sigurnosti u prometu, a koliko je doista koristan vidi se na primjeru tvrtke INA čijih je 1500 djelatnika drastično smanjilo broj nesreća nakon što su prošli trening sigurne vožnje.

Kao i u životu, tako i u prometu, odnosno vožnji automobila, nikada nije naodmet naučiti nešto novo, posebno kada je sigurnost u pitanju. Trening sigurne vožnje itekako je koristan, posebno se preporučuje mladim vozačima, a vozačko umijeće mogu poboljšati i vozači s dugim vozačkim stažom. Koliko je trening doista koristan vidi se na primjeru tvrtke INA koja je pokrenula projekt “Politika sigurne vožnje”. U zadnjih je nekoliko godina, čak 1500 djelatnika INA-e prošlo kroz ORYX-ovu školu sigurne vožnje, a rezultat je vrijedan divljenja.

Broj nesreća u kojima su sudjelovali djelatnici smanjen je za nevjerojatnih pet puta! Zaposlenici kojima radni dan uključuje česta službena putovanja nakon treninga sigurne vožnje ne samo da su postali bolji i sigurniji vozači, već su svojim proaktivnim pristupom postali ambasadori sigurne vožnje u radnim i privatnim uvjetima. Od profesionalnih vozača i radnika koji godišnje prelaze više od 30.000 kilometara, mladih vozača, radnika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama pa do predsjednika Uprave INA-e, svi su prošli tečaj sigurne vožnje. Pridržavanje pravilima sigurne vožnje naučili su u ORYX Centru za sigurnu vožnju. Osim teorijskog znanja, pod budnim okom iskusnih i certificiranih instruktora, te na posebno prilagođenom poligonu na kojemu je moguće simulirati ekstremne uvjete naučili su se nositi s nepredvidivim situacijama.

Praktičnim vježbama tako se može se istrenirati tehnika svladavanja i upravljanja vozilom u opasnim situacijama. Naglasak je na preciznosti, točnosti i mekoći upravljanja autom te ispravnom kočenju i zaustavljanju u kritičnim situacijama. Ovisno o mogućnostima i interesu postoji nekoliko vrsta treninga, bazni i napredni trening sigurne vožnje, a kombinacijom raznih modula i intenziteta korištenja kreiraju se brojni programi edukacije za vozače na ORYX Centru za sigurnu vožnju podijeljeni po težini, počevši od osnovnog treninga do individualne obuke za posebne skupine vozača. Postoji tako i specijalistički pregled koji je namijenjen vozačima interventnih službi poput hitne medicinske pomoći, vatrogasaca, zaštitarskih tvrtki, te vozila za pratnju ili prijevoz VIP osoba. I za kraj, ne manje važno, sigurni vozači mogu biti i štedljivi vozači. Naime, uz pomoć posebnog i licenciranog treninga EKO vožnje moguće je značajnije smanjiti potrošnju goriva. Sto pedeset vozača u Sektoru logistike tvrtke INA nakon EKO treninga u prosjeku su smanjili potrošnju za više od pet posto!

I vi možete postati bolji i sigurniji vozač, a svoj trening možete odabrati ovdje: www.oryx-sigurnavoznja.hr

Odgovori