Zbog stalnih oscilacija u cijenama goriva i sve češćeg rasta u nastavku doznajte koji su to sve trikovi kako uštedjeti na gorivu!

Prvo krenimo od općenitijih stvari kao štoje redovito održavanje vozila koje ne samo da vas može dovesti do ušteda goriva, već produžuje životni vijek vašeg vozila, jer se većina kvarova uklanjana vrijeme, te je automobil sigurniji za vožnju.

Zatim vodite brigu o gumama na način da ih redovito izbalansirate jer će se u protivnom više trošiti, ali i povećati potrošnju goriva. Isto tako jednom u mjesec dana napravite kontrolu pritiska, jer ukoliko pritisak nije odgovarajuć, guma ima veći otpor pri kotrljanju, te samim time automobil troši i više goriva.

Izrazito je poželjno kupiti kvalitetno motorno ulje, jer i ono također može uvelike doprinjeti smanjenju potrošnje goriva. Najbolje je koristiti ulje preporučeno od strane proizvođača, a ukoliko vam ono nije dostupno ili je cjenovno neprihvatljivo, obratite se za savjet ovlašenom serviseru.

Zračni filteri, ukoliko su puni prljavštine,mogu uvelike gušiti motor. Na njima se često zna nakupiti lišće, kukci i ostala prljavština, pa ih je potrebno s vremena na vrijeme zamijeniti.
Preporuča se ekonomična vožnja, drugim rječima vožnja na manjim okretajima motora kako bi potrošnja goriva bila što manja. Za dizelske motore najbolje je da okretaji motora budu oko 2000, dok za benzinske oko 2500. Prilikom vožnje pokušajte, ukoliko je moguće, održati konstantan tempo bez nepotrebnog naglog kočenje i ubrzavanja, jer na taj način povećavate potrošnju goriva.

Uklonite nepotrebne stvari koje vozite u autu, jer time samo povećavate masu automobila i opterećenje, što dovodi do pojačane potrebe automobila za energijom, a samim time i povečane potrošnje goriva. Isto tako ukoliko vam nije potrebna klima u autu, ugasite je jer se potrošnja samo povećava.

Odgovori