Zakon je o tome vrlo jasan. Do 15.4. svi automobili na svim važnijim cestama u unutrašnjosti Hrvatske i na autocestama moraju imati zimsku opremu. No zimska oprema ne moraju biti zimske gume, dovoljno je imati i ljetne te lance u prtljažniku. Stoga se nameće sljedeće pitanje. Je li zaista potrebno imati zimske gume sve do polovice travnja ili ih je pametnije ranije zamijeniti? Tom pitanju treba pristupiti individualno.

Gorska Hrvatska

Svi oni koji žive u gorskim krajevima poput Gorskog kotara ili Like zimske bi gume na svojim automobilima trebali držati najmanje do 15. travnja. Snijeg ovdje nerijetko pada u ožujku, a ponekad se dogodi da opasno zabijeli i usred travnja. Zimske gume ovdje su neizbježne.

Oni koji često putuju

Ako često, na tjednoj ili čak dnevnoj bazi, putujete kroz gorske krajeve, primjerice iz Dalmacije prema unutrašnjosti, također zadržite zimske gume do polovice travnja. Nerijetke niske temperature i snježne padaline mogle bi put s ljetnim gumama pretvoriti u opasnu avanturu i neželjeno ga produljiti.

 Oni koji manje putuju

Oni koji manje putuju trebali bi razmisliti o skidanju zimskih guma oko polovice ožujka, s početkom kalendarskog proljeća. S lancima u prtljažniku će ispuniti zakonske obaveze. S obzirom na to da se prosječne temperature u drugoj polovici ožujka u Zagrebu penju na oko 8 stupnjeva, u Splitu i na više od 11, a broj sunčanih sati skoro udvostručuje u odnosu na veljaču, zimske gume više nemaju previše smisla. Štoviše na visokim temperaturama i toplom asfaltu se brže troše i lošije drže od ljetnih. Tako čuvate zimske gume i istodobno štedite vrijeme, jer gužva kod vulkanizera će polovicom ožujka svakako biti mnogo manja nego usred travnja. Ipak, ako u tom razdoblju s ljetnim gumama idete na put pažljivo pratite prognozu i odgodite putovanje ako je najavljen snijeg.

Odgovori