Prije putovanja dobro je obaviti pregled auta, a nekoliko minuta koliko je potrebno za inspekciju može vas poštedjeti problema na putu kada je auto više opterećen, kako teretom, tako i vrućinama i većim brojem prijeđenih kilometara.

Čak i kad je auto redovito servisiran, prije polaska na put dobro je napraviti kratku inspekciju. Uostalom, tijekom ljetnih mjeseci, vrućina i duljih putovanja auto je i više opterećen nego na kratkim relacijama. U nastavku donosimo najvažnije stvari koje možete, a i morali bi pregledati sami prije polaska na put.

Podignite poklopac motora i provjerite razinu ulja. Po potrebi nadolijte motorno ulje najviše do oznake MAX na šipki za ulje. Ulje u bočici ponesite sa sobom u slučaju da ga treba nadolijevati. Provjerite i razinu rashladne tekućine u ekspanzionoj posudi i po potrebi nadopunite, opet do gornje dozvoljene razine. Iako je ljeto, stavljajte antifriz jer ima višu točku vrelišta od vode pa će auto biti otporniji na pregrijavanje. Provjerite i razinu tekućine za kočnice, također u prozirnom spremniku. Sami provjerite i spojeve klema na akumulatoru i očistite sloj oksidacije ili naslage osušene kiseline ako postoje. Provjerite ima li žica, crijeva ili plastičnih poklopaca koji nisu pričvršćeni i provjerite znakove eventualnih curenja tekućina iz motora što može biti znak za uzbunu.

Provjerite rade li sva svjetla i pokazivači pravca, te ispravnost brisača i gumice na metlicama. Zbog iznenadnih ljetnih pljuskova dobro je imati nove i kvalitetne brisače koji omogućuju dobru vidljivost.

Izuzetno je važna i provjera stanja guma. Osim dubine profila koji ne bi smio biti manji od 4 milimetra, provjerite ima li na gumama oštećenja. Provjerite pritisak i napumpajte ih na gornju dozvoljenu vrijednost. Podaci o pumpanju guma nalaze se na naljepnici, najčešće na pragu ili vratima automobila s vozačeve strane.

Što se tiče interijera, provjerite radi li klima uređaj. Upalite hlađenje i stavite ventilator u najvišu brzinu. Ako puše ledeno hladno klima radi. Prije polaska na put provjerite i stanje standardne rezervne gume te imate li obaveznu opremu u autu, od fluorescentnih prsluka do prve pomoći. Samo nekoliko munuta koje treba izdvojiti za inspekciju auta može vam znatno olakšati putovanje i unaprijed spriječiti eventualne neugodnosti. U slučaju da vam se ipak dogodi kvar koji ne možete sami otkloniti, učlanite se u ORYX Asistenciju. Usluga pomoći na cesti može se koristiti više puta tijekom godine, a uključuje sitne popravke koje je moguće odmah otkloniti (izmjena kotača, akumulatora, svjećica, istakanje krivo utočenog goriva…) Pozivom na besplatni telefon 0800 18 18 pomoć stiže u najkraćem mogućem roku.

TOP 5 STVARI ZA PREGLED AUTA

  1. Provjera razine ulja
  2. Provjera razine rashladne tekućine
  3. Provjera guma i njihova pritiska
  4. Provjera klima uređaja
  5. Vizualna inspekcija cijelog auta

Odgovori