Nađete li se u prometnoj nesreći s vozilom inozemne registarske oznake na hrvatskim prometnicama, procedura je nešto drugačija nego da se radi o vozilu koje je registrirano u Hrvatskoj. Detalje donosimo u nastavku.

Ispunite Europsko izvješće o prometnoj nesreći

Nakon što uklonite vozila s kolnika, ispunite Europsko izvješće o prometnoj nesreći ukoliko je sudar lakši i bez policije, a ono što je definitivno dobro znati je da nema veze koji jezik govori druga strana – Europsko izvješće je identično.

Europsko izvješće o nezgodi – Kako ga popuniti

Kako biste si olakšali život, preporuka je fotografirati vozila na mjestu nesreće, registarsku oznaku stranog vozila i “zelenu kartu” ili policu osiguranja. Zelenu kartu obavezno tražite ako je vozilo iz zemalja nečlanica EU, primjerice BiH ili Srbija. Nemojte se uzrujavati ako ju nema vozač iz EU jer nije obavezna. Neke države, primjerice Njemačka, nemaju mogućnost niti online provjere podataka o osiguranju po registarskoj pločici kao što to ima Hrvatska.

Utvrđivanje odgovornog osiguratelja

Postupak utvrđivanja odgovornog osiguratelja može potrajati čak i do šest tjedana, što je utvrđeno međunarodnim sporazumima koji se primjenjuju u slučaju prekograničnih nesreća. Postupak se može ubrzati ako je poznat osiguratelj stranog vozila jer trajanje rješavanja odštetnih zahtjeva ovisi i o dostupnosti podataka o osiguranju stranog vozila.

Ako ste vi krivi za nezgodu, štetu pokriva vaše osiguranje, ali ako je stranac kriv, procedura je malo drugačija i kompliciranija. Trebate se javiti u neku od hrvatskih osiguravajućih kuća koja je korespodent sa osiguravajućom kućom iz strane države. To ćete saznati tako da prvo saznate strano društvo za osiguranje kod kojeg je vozilo inozemne registarske oznake osigurano, a nakon toga provjerite tko je u Hrvatskoj korespondent tog stranog društva. Provjeru možete obaviti na stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje, putem web forme na ovom linku. Primjerice, sudjelujete li u nezgodi s nekime iz Austrije osiguranim kod Donau, neovisno o tome koja je vaša osiguravajuća kuća, trebate otići u Wiener osiguranje jer su oni korespodenti s tom austrijskom osiguravajućom kućom. Toj osiguravajućoj kući trebate poslati odštetni zahtjev.

Prometna nesreca s vozilom inozemne registarske oznake - slikajte auto

Preporuka je fotografirati vozila na mjestu nesreće, registarsku oznaku stranog vozila i “zelenu kartu” ili policu osiguranja

Smije li strano vozilo napustiti Hrvatsku?

Strano vozilo smije napustiti Hrvatsku prije nego se utvrdi krivnja ukoliko je riječ samo o prekršaju s materijalnom štetom. No, prema članku 294. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, stranom državljaninu ili osobi koja nema prebivalište ili stalni boravak u Hrvatskoj može se privremeno oduzeti putna isprava, najduže na osam dana. Ako je pak riječ o kaznenom djelu ili ima teško ozlijeđenih ili smrtno stradalih, tada o postupanju prema stranom državljaninu odlučuje državni odvjetnik koji može odrediti mjeru pritvora dok traje istraga. Na sreću, ovakve su situacije prilično rijetke, a nešto ih je više dok traje sezona. Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, godišnje ih je oko 6.000, a najčešće su sudionici vozači iz susjednih država ili onih čiji su rezidenti naši najčešći turisti – Njemačka, BiH, Slovenija, Austrija, Italija.