Svi koji su redovno za volanom vjerojatno su barem jednom dobili kaznu za neki prometni prekršaj. Svi znamo se ne smije telefonirati u vožnji, da se mora vezati pojas, da se moraju poštivati znakovi i semafori te da treba propustiti pješake na zebri. No znate li koliko vas točno stoji koji prekršaj? Svako toliko Zakon se promijeni nekim izmjenama i dopunama. Posljednja verzija na snazi je od travnja 2020. godine. 310 je članaka koji propisuju kako se treba ponašati u prometu, a većinu stvari prosječan vozač ne zna. Zato je korisnije proučiti ovaj članak nego od policajca dobiti lekciju u vrijednosti od 300 do 1000 kuna.

Kazne za brzinu

Što se tiče brzine vožnje u naseljenom mjestu, kažnjava se već i mali prekršaj, 10 km/h iznad dopuštene granice, a kazna je 300 kuna. Ona se penje na čak do 10.000 -20.000 kuna ili kaznu zatvora do 60 dana ako ste vozili više od 50 km/h preko dopuštene brzine. Prema čl. 62 čak 1000 kuna stajat će vas ako ostanete u raskrižju ili na zebri. Prije nekoliko godina kazna za ovaj prekršaj bila je 500 kuna. I vožnja ‘slaloma’ preko dvije trake kažnjava se iznosom od 1000 kuna.

Kazne za neopreznost

Neoprezno uključivanje u promet, nervozno prestrojavanje ili pretjecanje može vas stajati 1000 kuna ako policajac procijeni da ste ugrožavali druge sudionike u prometu. Isto toliko stajat će vas i ako ste se uključili na kolnik sa zemljanog puta, a da prethodno niste očistili blato s kotača. Ista je cijena i poželite li startati kao da ste glavni akter u filmu ‘Brzi i žestoki’. Kretanje koje uzrokuje proklizavanje kotača ili vožnju mopeda ili motocikla na zadnjem kotaču možda izgleda efektno, ali naplaćuje se 1000 kuna.

Prema čl. 88, prije nego napusti vozilo vozač je dužan poduzeti sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene ili da ga pokrenu neovlaštene osobe (to znači da treba zatvoriti prozore, isključiti motor, zaključati vozilo, uzeti ključeve…). Već se događalo da građani dobiju kazne za malo spuštene prozore ljeti i to u iznosu od 300 kuna. Žuri li vam se, dobro promislite hoćete li preteći kolonu, djece, vojnika, pogrebnu… Pretjecanje bilo kakve organizirane kolone stajat će vas čak 500 kuna.

Kazne za alkohol

Što se tiče vožnje nakon nekoliko čašica, Hrvatska je do prije nekoliko godina kažnjavala takav nemar s najmanje 1000 pa da 3000 kuna. Toliko je koštalo ako vas ulove za volanom s 0,5 do 1 promila alkohola. Sada je ta kazna povećana na 3000 do 5000 kn. Od 5000 do 15.000 kuna može vas stajati vožnja s 1 do 1,5 promila, a sve više od toga kažnjava se s 10.000 do 20.000 kn ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Najveća kazna namjenjena je i vozačima pod utjecajem droga i lijekova. Važno je znati da za mlade vozače i dalje vrijedi pravilo 0 promila, a sve do 0,5 kažnjava se sa 700 kuna.

Svi znaju da vozač ne smije imati više od 0.5 promila alkohola u krvi, no treba znati da ni na motocikl ili bicikl ni u kojem slučaju ne smijete sjesti, čak ni da vas netko vozi, ako ste pili. 500 kuna kazna je za vozača mopeda, motocikla ili bicikla koji prevozi osobu pod utjecajem droga, lijekova ili ako ‘napuše’ više od 0,5 promila.

Ostale prometne kazne

500 kuna je kazna i za prekršaj vrlo čest na hrvatskim cestama, a to je prevoženje djeteta mlađeg od 12 godina na mopedu ili motociklu. Djeca niža od 150 cm ne smiju se voziti na prednjem sjedalu, u suprutnom ćete platiti 1000 kuna.
U zimskim uvjetima vozači su dužni imati zimsku opremu I prije uključivanja u promet očistiti zaleđena stakla te led s vozila. U protivnom, nemojte se iznenaditi ako vam naplate kaznu u iznosu od 1000 kuna.

Jednako kao i alkohol, umor može izazvati sporije reakcije, slabiju pažnju i dovesti do nesreće. Stoga je, s pravom, i to kažnjivo, ali je isto tako i upitno kako se ovakav prekršaj dokazuje. Čl 198. kaže da vozač koji je u tolikoj mjeri umoran, bolestan ili u takvom psihofizičkom stanju da je nesposoban za sigurno upravljanje vozilom, ne smije upravljati vozilom u prometu na cesti. Kazna je od 1000 do 2000 kuna, a ostaje nejasno koliko bolestan je dovoljno bolestan i kako se to na cesti dokazuje.

U Zakonu i dalje nisu zabranjene neke stvari koje ometaju vožnju, pa ih vozači slobodnom interpretacijom tumače kao dozvoljene. Pušenje, čitanje novina na semaforu, šminkanje, jedenje sendviča… sve to vas možda neće olakšati za koju kunu, ali mogli bi vas puno skuplje stajati izazovete li sudar zbog dekoncentracije.

 

Odgovori