Akumulator automobila sve svoje slabosti najviše pokazuje upravo tijekom godišnjih doba kada je temperatura niža jer u takvim uvjetima njegove radne karakteristike, kao kapacitet i napon se osjetno smanje. Tako akumulator koji je tijekom ljeta još sasvim solidno radio pred prvim nižim temperaturama može kapitulirati i ostaviti vas na cjedilu.

Kako se to ne bi dogodilo valja na vrijeme prepoznati kada je akumulator pred krajem svojeg radnog vijeka i zamijeniti ga da bi se tijekom hladnih mjeseci riješili brige i neugodnih situacija s paljenjem automobila pomoću startnih kablova ili “na guranje”.

Prvi znak za sumnju u kvalitetu vašeg akumulatora je njegova starost. I dok prvi akumulator koji je tvornički ugrađen u vozilo nerijetko može izdržati, pet, šest ili više godina, svaka druga ugradnja, bez obzira na marku i kvalitetu uglavnom traje osjetno manje. U principu tri do četiri godine. To nije zbog toga što se tvornički u automobile ugrađuju bolji akumulatori, već automobil nakon pet, šest godina starosti više nije niti približno toliko elektronički savršen kao kada je nov, što za posljedicu ima i veću potrošnju struje, a samim tim i kraći vijek samog akumulatora. Ako je vaš akumulator stariji od tri ili četiri godine bilo bi dobro provjeriti ga u nekom od servisa. U većini servisa to će učiniti potpuno besplatno, pogotovo kada kod njih obavljate i druge servisne radnje, a osim toga mnogi servisi prije zime nude razne akcije besplatnog pregleda vozila koji uključuje i pregled akumulatora.

No da vaš akumulator nije u redu možete otkriti i sami. Ako automobilu treba dulje da upali ili ako prilikom pokretanja “štuca ili zapinje” to je u kombinaciji s poodmaklom starosti akumulatora siguran signal da ga morate provjeriti. Iako razlog ovakvim smetnjama mogu biti i korodirani kontakti ili loši spojevi, u velikoj većini slučajeva to je akumulator. Ako pak tijekom toplijeg dijela godine ujutro ponekad ne može pokrenuti vozilo iz prve ili uopće, možete biti sigurni da će se problemi dolaskom hladnijeg vremena samo pogoršavati.

S godinama pojavljuje se sve više i više tipova, oblika i vrsta akumulatora stoga treba vrlo dobro paziti što kupujete. Najbolje se s vozilom uputiti do trgovca ili u servis gdje će oni sami provjeriti o kojem se tipu radi i ponuditi vam adekvatnu zamjenu. Prilikom kupnje budite svjesni da odabir renomirane marke uglavnom znači i dulju trajnost akumulatora, no ako je razlika u cijeni vrlo velika, često može biti i dvostruka, više se isplati kupiti lošiji, jeftiniji model i ranije ga zamijeniti.

Provjera akumulatora sustavni je dio pripreme automobila za zimu. Zanemarite li je, može vas očekivati neugodno iznenađenje u hladno zimsko jutro.

Odgovori