Novi, stroži, Zakon o sigurnosti prometa na cestama na snazi je od 1. kolovoza prošle godine, a već do kraja godine je polučio brojne rezultate. Iako u policiji to potvrđuju, napominju da sigurnost u prometu u Hrvatskoj još nije na razini ostalih europskih država. Iako smo napredovali s trenutačnom stopom od 72 smrtno stradala na milijun stanovnika, još smo daleko od prosjeka Europske unije, koji je smanjen na ispod 48 poginulih na milijun stanovnika.

VEZANO – Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama – evo koliko će vas koštati vožnja pod utjecajem alkohola

Manje je prometnih nesreća za 6 posto, manje teških tjelesnih ozljeda za 12 posto, odnosno za 8 posto je manje lakših tjelesnih ozljeda. Ono što je najvažnije, sa zadnjim danom 2019. godine bilježimo 25 osoba manje smrtno stradalih, izjavio je Josip Mataija voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a o statistici na kraju prošle godine.

Rezime pola godine nakon donošenja novog Zakona bio je oduzimanje vozačke dozvole za 464 vozača. Za usporedbu, u prvih sedam mjeseci 2019., prije nego je stroži zakon stupio na snagu, bez vozačke je ostalo samo 106 vozača.


Sve što trebate znati o vozačkim dozvolama

Na području cijele Policijske uprave zagrebačke pojačano se provodi nadzor i kontrola prometa temeljem plana preventivno – represivnih mjera u cestovnom prometu u 2020. godini. Svakodnevno se provodi i obavezno alkotestiranje svih zaustavljenih vozača.

Po novom Zakonu ovo su bolesti zbog kojih više ne smijete za volan!

Dakle, mjere su usmjerene na smanjenje broja prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno na prekršaje tzv. “4 ubojice u prometu” – alkohol, brzina, mobitel i pojas, i to sa svrhom povećanja sigurnost u prometu. U prva dva mjeseca nakon donošenja zakona u ukupno je uhićen 141 vozač.

Najveći problem na hrvatskim cestama su recidivisti, vozači koji ne popravljaju opasno ponašanje bez obzira na velik broj kazni koje imaju. Tako dva muškarca iz Delnica imaju svaki po 500 prometnih  prekršaja, a čak nisu ni vozači! Jedan od njih skrivio je pet prometnih nesreća. Sljedeći Delničanin ima 317 prekršajnih prijava.

Najnovija istraživanja pokazala su kako recidivista nema više od 3.000 u cijeloj Hrvatskoj, no brine podatak da oni naprave više od petine svih prometnih prekršaja.

Budite sigurni u svom vozilu i ugovorite ORYX Asistenciju jednim klikom miša!