Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je registrirano 459 električnih i 3717 hibridnih automobila. Široj javnosti je još uvijek nejasno kako se uopće puni električni auto i kako se koriste punionice pa ćemo to sad pokušati pojasniti. U posljednjih pet godina broj punionica u Hrvatskoj se udeseterostručio, no još uvijek ih nema dovoljno.


U velikim gradovima sve su češće gužve ispred punionica, a krenete li na put ponekad može biti neizvjesno kad i kako ćete stići do svojeg odredišta. No situacija se i dalje poboljšava; ove godine dobili smo na desetke novih brzih punionica od kojih su mnoge raspoređene po autocestama i oko njih tako da je putovanje električnim automobilom od unutrašnjosti do mora postalo jednostavnije.

Punionice za električne automobile

Punionice za električne automobile

Električni auto može se puniti kod kuće, na običnoj utičnici ili na javnim punionicama. Punjenje kod kuće je najsporije, a i košta pa to u Hrvatskoj rijetko tko čini. Da bi se do kraja napunio električni auto top klase, na kućnoj struji treba i više od 30 sati, a i mali gradski auto punit ćete najmanje 10, 15 sati. S druge strane javne punionice su još uvijek uglavnom besplatne i puno brže.

Prema dostupnim statističkim podacima, Hrvatska trenutno ima e-punionice na 272 lokacije sa 693 priključka. Hoće li uslugu punjenja naplaćivati ili je nuditi besplatno ovisi o pojedinom vlasniku punionice, ali se oni zasad još odlučuju besplatno osigurati e-punjenja kako bi se time potakla svijest o upotrebi vozila na električni pogon, ali i stoga što ovu uslugu vide kao dodanu vrijednost ostalim uslugama u ponudi.

Razlikuju se punionice i prema brzini; nude se spore i brze punionice, izmjenična i istosmjerna struja, nekoliko različitih priključaka za različite aute. Ukratko, čovjeku koji se prvi put susreće s električnim automobilom sve se ovo može doimati kao potpuna zbrka. Dodajmo tome još i različite načine plaćanja, putem aplikacija ili specijalnih beskontaktnih kartica i činjenicu da neki naplaćuju po utrošenoj struji, drugi po vremenu na punjaču, treći paušalno po punjenju, a četvrti ništa.
Istina, napuniti električni auto nije tako kao onaj benzinski, dizelski, pa čak i onaj na plin. Za to je potrebno malo znanja, malo planiranja i malo sreće, a čak ni tada nije garantirano da će vam uspjeti što ste zamislili.

Za početak morate moći locirati punjač u vašoj blizini, te lokacije najčešće nisu niti približno tako očite kao benzinske crpke, ponekad su u zabačenim ulicama ili mjestima gdje ih najmanje očekujete. U Hrvatskoj ima nešto više od 800 priključaka za punjenje automobila. Najviše ih je u Zagrebu, no ima ih i na važnim prometnicama, drugim gradovima, turističkim mjestima, pa čak i u nekim selima. No gdje se oni svi nalaze ne možete naći na jednom mjestu.

električni automobili punionice

Električni automobili punionice

Jedan od najboljih izvora o lokacijama punionica u Hrvatskoj je stranica puni.hr. Na ovoj stranici je zabilježena lokacija većine punjača u Hrvatskoj i njihov status, odnosno jesu li ili nisu u funkciji, koje priključke nude što je svakako korisno. Naime, dosta punjača nedostaje na popisu, podaci o tome da je neka punionica u funkciji ili nije ponekad su netočni, a mobilna verzija stranice nije ni približno tako dobra kao ona za osobna računala i na nekim telefonima ne nudi potpunu funkcionalnost. Također putem ove stranice ne možete vidjeti je li neka punionica trenutno zauzeta, a ne možete ni platiti punjenje.

Aplikacija PlugSurfing je zbog toga mnogo bolji izbor od puni.hr. Ima manje registriranih punionica, no zato je mnogo korisnija. Na njoj ćete uz sve što možete vidjeti na puni.hr putem jednostavnog sučelja s kartom dobiti i informaciju je li priključak trenutno zauzet, koliko punjenje košta ili je besplatno, no što je još važnije pomoću nje možete i pokrenuti punjenje. Naime, mnoge punionice nemaju nikakve fizičke tipke, a punjenje je moguće pokrenuti samo pomoću beskontaktne kartice ili ove aplikacije. PlugSurfing se mora vezati uz neku kreditnu karticu, s koje će se sredstva skinuti samo ako se punjenje naplaćuje. Ako je ono besplatno, dobit ćete račun u iznosu nula eura.

punionice za električna vozila

Google se sa svojim Maps pokazao mnogo boljim od dosadašnjih navigacijskih sustava i postao rješenje za tisuće problema, od pronalaska restorana do lokacija kamera za mjerenje brzine, a u ulozi “traženja punionica” je još u početnoj fazi. Ako u Google Maps upišete „ev charging“ ili „ev charging station“ (funkcionira i „punionica“), dobijete manje rezultata nego na PlugSurfingu ili puni.hr.

I dok su neke punionice smještene u garažama shopping centara, na parkiralištima, a ponekad i u dvorištima nekih institucija ili tvrtki, postoje i one koje ćete lako pronaći bez ikakvih pomagala i to na mjestima na kojima ste ranije naviknuli “nabavljati energiju za automobil”. Naime, od ove godine izgrađena je mreža punionica na autocestama i njih sada možete pronaći na mnogim benzinskim postajama Croduxa, INA-e i Tifona na A1 između Zagreba i Splita te na nekim drugim autocestama i cestama u Hrvatskoj. Također, neke benzinske postaje postavile su brze punionice i na svoja prodajna mjesta u gradovima. U poštenu elektrifikaciju, gdje bi većina automobila bilo električno, bit će potrebno u punionice uložiti puno više jer već i sada na postojećoj mreži uz manje od 500 auta u Hrvatskoj znaju se stvarati gužve.

Punjenje je zasad još besplatno, ali neće tako ostati, jer električna energija nije besplatna ni pružateljima te usluge. Povećanjem ponude hibridnih i električnih automobila, počet će i naplaćivanje pojedinačnog punjenja. Međutim, ušteda na gorivu i učinak za okoliš još uvijek su velika prednost novih vozila budućnosti čije vrijeme tek dolazi.