Punionice za električna vozila su jedna od gorućih tema u kontekstu razvoja autoindustrije. Europska regulativa za infrastrukturu alternativnih goriva (AFIR) službeno je prihvaćena krajem 2023. kao zakon EU, a njome se propisuje koliko koja članica mora postaviti punionica za električna vozila. Samim time zaključak je da će broj punionica rasti, no sve veća potreba je očita. Danas mnogi trgovački centri, parkirališta i garaže imaju dostupne punionice, kao i brojna kućanstva.

Punionice za električna vozila – Cijena kWh?

Ono što se promijenilo u odnosu na početke električnih vozila je da se punjenje pčelo naplaćivati. Tako ELEN, HEP-ov operater za auto punionice, koji je među zadnjima uveo naplatu, naplaćuje skuplje ljeti. Njihove su cijene od 1.10. do 31. 5. slijedeće:

0,36 €/kWh za punjenje na priključcima nazivne snage do 22,1 kW
0,46 €/kWh za punjenje na priključcima nazivne snage od 22,2 kW do 50 kW
0,66 €/kWh za punjenje na priključcima nazivne snage iznad 50 kW.

Od 1.6. do 1.9. te cijene su redom 0,45 €/kWh, 0,62 €/kWh te 0,85 €/kWh.

Hrvatski telekom drži 50 posto javno dostupnih punionica na 330 lokacija u više od 90 gradova u Hrvatskoj. Njihova cijena za punionice snage do 22 kW (DC brzi punjači) kreće se ovisno o lokaciji, od 0,31 eura do čak 0,80 eura. Na MOL-u Plugee će najjeftinije proći registrirani korisnici i za najslabiju snagu platiti 0,45 eura/kWh.

Najpovoljnija, ali i najsporija varijanta je i dalje kućna punionica za električna vozila.

Punionice za električna vozila

Koliko je punionica za električna vozila u Hrvatskoj danas?

U Hrvatskoj je tijekom 2023. prodano 1618 potpuno električnih vozila, što je najveći broj prodanih novih električnih vozila do sada. Od početka 2024. tako ukupno brojimo više od 6.417 registriranih električnih vozila (na tu se brojku dodaju još ona uvezena).

Po Europi se danas vozi više od četiri milijuna električnih vozila, a računa se da Hrvatsku samo tijekom ljeta posjeti više od 70.000. Oni, naravno, očekuju da će na odabranom odredištu moći puniti svoje električno vozilo pa je to već postao i jedan od uvjeta biranja smještaja i odredišta. Brojni hrvatski ugostitelji su prepoznali važnost posjedovanja punionica za električna vozila pa tako više od 2.000 ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske svojim gostima nudi punionice za električna vozila – piše Strujni krug, nacionalna neprofitna udruga za e-mobilnost i predstavnik Hrvatske pri europskoj agenciji za elektromobilnost AVERE.

Hrvatska je krajem 2022. brojala oko 950 javno dostupnih punionica za električna vozila s oko 1.700 priključaka. Taj broj se u 2023. dodatno povećao, a rast će i dalje obzirom na regulative EU.

Tvrtka GreenWay Network d.o.o., u skladu sa zahtjevima EU, planira u sljedećih tri do pet godina na području Hrvatske izgraditi više od 300 ultra brzih punjača nazivne snage 100 kW i vrijednosti ulaganja od 30 milijuna eura. Prva će biti izgrađena u gradu Slunju, na pola puta do mora, ispred Restorana Feniks.

Punionice za električna vozila