Dok Hrvatska uspješno kroči kroz ždrijeb svjetskog prvenstva u Rusiji i piše povijesne priče sve više navijača zainteresirano je za put u Rusiju kako bi uživo pratili naše nogometaše i njihovo pisanje povijesti.

Realno, put automobilom do Rusije i nije previše skup, no takav pothvat je iznimno iscrpljujući i dugo traje. Na prvu postaju svjetskog prvenstva su se u Kalinjingrad iz Hrvatske automobilima i kombi vozilima uputile tisuće navijača jer taj grad je bio najbliži od svih u kojim je igrala i u kojim će igrati Hrvatska. Oko 1400* kilometara kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Češku, Poljsku i Rusiju nije prevelik zalogaj za jedan dan putovanja ako se vozači pritom izmjenjuju. Čak 90% rute je autocesta, a u principu nema previše gužve i na kraju se u prosjeku vozi čak i brže nego u Njemačkoj.

Kalinjingrad

No Hrvatska više neće igrati u Kalinjingradu. Iduća utakmica igra se u čak 2700 kilometara udaljenom Nižnjem Novogorodu što je s obzirom na kvalitetu cesta i druge okolnosti realno oko 40 sati vožnje s pauzama i čekanjem na granici. Toliko dug put pametno bi bilo rasporediti na najmanje tri dana. I Soči u kojem će Hrvatska igrati ako pobijedi Dansku podjednako je udaljen, no put traje još više, oko 45 sati što bi valjalo također rasporediti na najmanje tri dana.

Ako Hrvatska reprezentacija dođe do polufinala i finala, igrat će u Moskvi što je za put automobilom najpristupačnija preostala destinacija. Moskva je naime “samo” 2200 kilometara udaljena od Zagreba, a put s pauzama i čekanjem na granici traje 28 do 30 sati. Dovoljno da bi se rasporedilo u dva dana.

S obzirom na naporan put u ove će se automobilske avanture uputiti samo najvjerniji i najhrabriji navijači, većina će ipak odabrati mnogo skuplju, ali nemjerljivo komforniju zrakoplovnu vezu.

Putovanje automobilom u Rusiju je zbog njihovih cijena goriva mnogo jeftinije nego što u osnovi mislite. Naime, litra goriva, ovisno o vrsti i kvaliteti u Rusiji stoji između 4,20 i maksimalno 5 kuna. Također cestarine se u Rusiji ne plaćaju niti na autocestama, a u ostalim državama koje vode do “nogometnih odredišta” su mnogo jeftinije nego kod nas. Slovenci, Austrijanci, i Česi imaju relativno jeftine vinjete, U Poljskoj je većina autocesta besplatna, u Ukrajini su sve ceste i autoceste besplatne, a u Bjelorusiji se plaća po kilometru, no otprilike upola manje nego kod nas.

Zbog svega toga put do Moskve i povratak za jedan prosječan automobil s dizelskim motorom stoji oko 3000 kuna, što je, podijeljeno na četiri putnika oko 750 kuna po putniku. Zaista povoljno.

Dio autoceste prema Moskvi

Kako su za svjetsko prvenstvo privremeno ukinute vize za Rusiju (dovoljan je samo Fan ID) te s obzirom na to da je Bjelorusija ove godine ukinula vize za Hrvatske državljane nikada nije bilo jednostavnije automobilom do Moskve. No, oni koji misle da su Rusi za vrijeme Svjetskog prvenstva “olabavili” granični režim se varaju. Provjera je temeljita i duga. U najboljem slučaju traje oko sat vremena, a ako je gužva i nekoliko sati. Da bi prešli granicu morate se pripremiti na temeljite provjere koje će na vama i automobilu izvršiti najmanje pet, šest graničnih službenika.

Prizori iz brojnih videa lude vožnji i prometnih nesreća u Rusiji, kojima je zatrpan YouTube na sreću nisu svakodnevica, no vrlo su mogući. U Rusiji ima malo autocesta, a one obične su nevjerojatno široke i svi po njima uglavnom voze 130 do 150, iako je ograničenje 70 do 90 km/h. Zato treba biti iznimno oprezan. Promet u velikim gradovima, s druge strane je vrlo gust. Bez pretjerivanja, od jednog kraja Moskve do drugog u prometnoj “špici” treba i više od tri sata. A za vrijeme prvenstva, zbog ograničenja i blokiranog prometa čak i više. Što se gostoprimstva Rusa tiče ono je besprijekorno. Ponosni su na prvenstvo i srdačno dočekuju sve navijače, a pogotovo one s kockicama na autima. Oni su prava atrakcija.

Odgovori