Jeste li znali da je prema istraživanju obavljenom na vozilima koja su sudjelovala u prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama, 12% ispitanih vozila imalo tehničkih nedostataka koji su mogli uzrokovati nesreću.

Centar za vozila Hrvatske d.d. pokrenuo je stoga inicijativu „Ispravno je sigurno“ kojom se u javnosti želi podići svjesnost o važnosti redovnog tehničkog pregleda vozila. Obvezan godišnji tehnički pregled upravo i služi otkrivanju nedostataka na vozilu koji mogu utjecati na sigurnost vozila i putnika te na sigurnost ostalih sudionika u prometu.

CVH je prepoznao potrebu za informiranjem javnosti o mogućim posljedicama neodržavanja vozila u ispravnom stanju, s obzirom da gotovo svako četvrto vozilo u Republici Hrvatskoj ne prođe tehnički pregled. Kako se na vozilima koja su sudjelovala u prometnim nesrećama, zbog sadašnjeg načina organizacije očevida, nakon nesreće ne provodi provjera tehničke ispravnosti, u većini slučajeva nije ni moguće utvrditi je li tehnička neispravnost vozila doista bila uzrok prometne nesreće. Umjesto vozila, u nedostatku relevantnih informacija o tehničkom stanju vozila, kao uzročnik prometne nesreće imenuje se neki drugi čimbenik (najčešće „čovjek“). Na taj način, postoji opasnost od krivo interpretiranih statističkih podataka što za posljedicu ima i loše preduvjete za daljnje akcije u svrhu prevencije prometnih nesreća.

„Inicijativu „Ispravno je sigurno“ pokrenuli smo kako bi što više vozača dobilo pristup provjerenim i točnim informacija o pravilnom održavanju vozila. Odgovornim ponašanjem sudionici u prometu doista spašavaju živote, tako da smo uvjereni kako ćemo putem medija i društvenih mreža potaknuti velik broj ljudi da vode računa o redovitim tehničkim pregledima i općenito stanju i sigurnosti svog vozila.“ – izjavio je Goran Pejić, pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske d.d..

Sigurnost vozila je osobito u fokusu medijskih objava u doba godišnjih odmora kad mnogo građana kreće na put prema turističkim odredištima, često osobnim vozilima po autocestama. Autoceste, kao brze prometnice, omogućuju vozačima razvijanje većih brzina pri eksploataciji vozila, što naravno zahtijeva i potpunu tehničku ispravnost vozila. Kako je vozačima starijih vozila, kojih je u Hrvatskoj velik udio u ukupnom broju vozila, infrastrukturno omogućeno kretanje velikim brzinama po autocestama, znatno se povećava mogućnost prometnih nesreća s teškim posljedicama.

Dakle, prije nego što krenete na godišnji odmor, svakako posjetite Facebook stranicu „Ispravno je sigurno“ i web stranicu Centra za vozila Hrvatske d.d. www.cvh.hr i na vrijeme se informirajte o sigurnoj vožnji.

Izvor: 24sata.hr

Odgovori