Manje poginulih, manje ozlijeđenih i manji broj prometnih nesreća dobre su vijesti koje nam je donijela 2018. godina u smislu sigurnosti prometa u Hrvatskoj.

Prošle godine u prometu je poginulo 317 ljudi, što je 4,2 posto manje nego godinu dana ranije kad je poginula 331 osoba. Teško su ozlijeđene 2.703 osobe što je pad za oko 2 posto, dok je lakše ozlijeđeno 11.247 osoba što je oko pet posto manje nego u 2017. godini. Tijekom 2018. dogodilo se 33.402 prometne nesreće što je gotovo tisuću manje nego godinu dana ranije. Najviše nesreća dogodilo se na području PU zagrebačke, a slijedi PU primorsko-goranska i PU splitsko-dalmatinska.

Zanimljivo dok se na područjima većine policijskih uprava smanjio broj nezgoda, na području PU primorsko-goranske on je znatno narastao, s 3201 2017. godine na 3477 prošle godine.

Analizom prometnih nesreća s poginulim ili ozlijeđenim osobama utvrđeno je da je najveći dio nesreća nastaje tako da se sudare dva vozila u pokretu. Drugi najčešći razlog za nezgode je slijetanje vozila s ceste, a na trećem mjestu je nalet na pješaka. Najrjeđa, ali i najopasnija nesreća je sudar vozila s vlakom. Prošle se godine dogodilo 19 takvih nesreća, a u njima je poginulo čak sedmero ljudi. Za usporedbu, u čak 5.056 sudara vozila na cesti poginule je 96 osoba.

sigurnost u prometu

Najčešći uzrok prometnih nezgoda s nastradalim osobama je brzina neprimjerena uvjetima, a nakon toga slijedi nepoštivanje prednosti prolaza i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno uključivanje u promet i nepropisna brzina.

Najviše nesreća se događa na ravnom dijelu ceste, a slijede križanja i zavoji. Zanimljivo, niti na parkiralištu vozači nisu sigurni, naime, ona su četvrto najčešće mjesto na kojima se događaju nezgode. Nevjerojatno, ali prometnih je bilo i u pješačkim zonama, njih čak 23.

U padu je i broj prometnih prekršaja. Prošle godine zabilježeno ih je 714.985 što je 3,9 posto manje u odnosu na 2017. godinu. Više od trećine prekršaja bila je nepropisna brzina, a slijedi nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepoštivanje prometnog znaka. Čak 39.023 osobe uhvaćene su kako voze pod utjecajem alkohola.

sigurnost u prometu infografika

Odgovori