Vozačka dozvola je isprava koju svaki vozač mora ju imati uza se prije ulaska u vozilo. Najveću promjenu doživjela je 2013. godine kad su se počele izdavati plastificirane vozačke dozvole slične osobnim iskaznicama.

Ako kojim slučajem još uvijek imate papirnatu nema razloga za brigu, jer one vrijede do 19. siječnja 2033., kada će ih se morati zamijeniti novima. Godine 2004. MUP RH je prestao izdavati takozvane doživotne vozačke dozvole, a iako tada nismo bili dio Europske unije preuzeta je njezina praksa pa su se počele izdavati vozačke dozvole s rokom valjanosti 10 godina.

Valja pripaziti na to da ako posjedujete papirnatu vozačku, mora biti čitka, ne smije biti jako oštećena, a fotografija se mora podudarati s vašim trenutnim izgledom, u protivnome možete imati problema. Ako policijski službenik utvrdi da je vozačka neispravna teretit će vas za nenošenje dokumenta, a za taj je prekršaj propisana novčana kazna 300 kuna. Ako ste pak vozačku zaboravili produljiti platit ćete kaznu 1000 kuna ili ‘na licu mjesta’ 500 kuna.

vozačka dozvola

vozačka dozvola

Da bi se hrvatskim građanima smanjila muka pribavljanja plastificirane kartice, godine 2017. uvedena je velika novost kojom je pomoću biometrijske osobne iskaznice moguće predati zahtjev za izdavanje vozačke dozvole. A kako? Elektroničkim putem kroz sustav e-Građani, pod izbornikom ‘Promet i vozila, e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole’, moguće je izbjeći nepotrebnu birokraciju i odlazak u prostorije MUP-a.

No postoje određena ograničenja, a to su da te opcije vrijede samo za izdavanje prve dozvole po redovnome postupku, uz predočenje uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, ali i za zamjenu obrasca hrvatske vozačke dozvole zbog oštećenja, produljenja, upisivanja ili brisanja stavki. Redovni postupak traje do 30 radnih dana i košta 166 kuna, ubrzani do 3 radna dana i stoji 215 kuna, a za žurni treba platiti 465 kuna, a vozačka je gotova u roku 24 sata. Opcije e-Građani ne vrijedi za zamjene ako je vozačka dozvola ukradena, izgubljena ili pak želite zamijeniti vozačku izdanu unutar ili izvan granica EU-a.

vozačke dozvole

Međunarodne vozačke dozvole potrebne su za neke zemlje koje nisu članice Europske unije, a nalaze se u Europi. Naprimjer, potrebna je za vožnju po Rusiji. Moguće ju je dobiti u prostorijama HAK-a diljem Hrvatske. Treba ponijeti važeću hrvatsku dozvolu, dvije fotografije (35 x 45 mm) te osobnu iskaznicu ili putovnicu. Cijeli postupak traje nekoliko minuta i košta 170 kuna. Vozačka vrijedi maksimalno tri godine ili do isteka valjanosti hrvatske vozačke.

Izgubljena vozačka dozvola – što napraviti ako izgubite dokumente od vozila

Odgovori