Žene i muškarci preferiraju različite stvari i imaju drugačije prioritete pri kupnji novog automobila. Stručnjaci tvrde kako su prioriteti ženama sigurnost, prostranost i praktičnost, te cjelokupni dojam. Uz te tri njima najbitnije stavke, tu su još i stil, dizajn i izvedba, ali oni nisu presudni. Kako žene posebnu pozornost daju detaljima, imaju i dulji popis zahtjeva i kriterija pri kupnji novog vozila nego muškarci.

Kada je u pitanju sigurnost, žene znaju što žele i nisu spremne na nikakve kompromise. Brzo će odustati od kupnje ako sustav vezanja autosjedalice nije odgovarajući ili automobil nema dodatne sigurnosne značajke poput bočnih zračnih jastuka.

Nakon sigurnosti, ženama je vrlo važna količina prostora u automobilu. Naime, važno im je imati dovoljno prostora za stvari nakon kupovine, dječje igračke ili sve stvari potrebne za put na more s obitelji što podrazumijeva veći prtljažnik. Uz to, veliku važnju pridodaju i praktičnosti automobila. Jednostavnost ulaska u automobil, korisni pretinci u unutrašnjosti, uključujući prostor za torbicu, elementi su koji čine vozila posebno privlačnima ženama. Kako one posebnu pozornost daju detaljima, imaju i dulji popis zahtjeva i kriterija pri kupnji novog vozila nego muškarci.

Sljedeća stavka koja se pokazala vrlo važnom ženskim kupcima je cjelokupni dojam, ali i sve češće ekološka prihvatljivost. Prilikom odabira novog automobila uzimaju u obzir sve, od potrošnje goriva do samog upravljanja automobilom. Muškarci, s druge strane, pri biranju automobila više imaju na umu jačinu motora, pogon i ostale tehničke specifikacije.

Što žene traže pri kupnji automobila1

Žene su otvorenije prema mogućnosti kupnje manjih vozila, dok muškarci obično teže luksuznijim i većim. Ako se uspoređuje kupovina samo luksuznih automobila, žene su opet štedljivije i birat će one iz nižeg ranga, ili pak rabljene. Jednostavno rečeno, muškarcima je više nego ženama automobil statusni simbol.

Bez obzira na spol, većini ljudi je zajedničko da žele dobar i pouzdan auto. Maksimalna iskoristivost prostora, sigurnost i pouzdanost te dobre performanse na cesti važne su u kupnji automobila i kod muškaraca i kod žena.