Analiza podataka o automobilskim nesrećama pokazala je da su sedamdesetogodišnjaci tri do četiri puta manje upleteni u nesreće od vozača do 21 godine starosti.

Novo istraživanje sveučilišta u Swanseaju opovrgava ideju da su stariji ljudi opasni vozači, prenosi BBC. Analiza podataka o automobilskim nesrećama pokazala je da su sedamdesetogodišnjaci tri do četiri puta manje upleteni u nesreće od vozača do 21 godine starosti. Stariji vozači najviše pogrešaka rade pri skretanju u desno i pri pretjecanju, navodi se u studiji koja je predstavljena na Britanskom znanstvenom festivalu.

Mladi vozači će, pak, vjerojatnije biti uključeni u nesreće zbog prebrze vožnje i gubitka kontrole nad vozilom.

Charles Musselwhite, profesor gerontologije na sveučilištu u Swanseaju, kaže da se opasna vožnja općenito ne povezuje sa starijim vozačima. Iako će oni izazvati više nesreća nego četrdesetogodišnjaci u naponu koncentracije, seniori su, i to s golemom razlikom, sigurniji nego mladi vozači.

Stariji vozači najviše pogrešaka rade kad su pod pritiskom drugih sudionika u prometu, pokazala je studija. Zanimljivo je i da će seniori češće biti upleteni u nesreće sa svojim vršnjacima, što sugerira da rade slične pogreške u vožnji. Musselwhite naglašava da će stariji vozači pad vozačkih sposobnosti koji je zbog dobi neminovan kompenzirati pažljivijom i sporijom vožnjom, ostavljanjem većeg razmaka među automobilima i izlaskom na cestu po boljem vremenu.

Odgovori