Tehnički pregled za većinu građana nije ugodno iskustvo. Prvenstveno jer je prosječna starost voznog parka u Hrvatskoj više od 14 godina, s 70% starijim od 10 godina, pa nije niti čudo da prema službenim statistikama svako peto vozilo padne na tehničkom pregledu. Konkretno, taj postotak iznosi 19,74% u 2021. godini pa je logično da velik dio vlasnika automobila u Hrvatskoj prije tehničkog pregleda strepi hoće li njegovo vozilo proći ili pasti.


Tehnički pregled – Zašto se dobro pripremiti?

Ako je vaš automobil stariji od pet godina možete očekivati da će se polako početi javljati problemi zbog kojih bi mogao imati problema na tehničkom pregledu. Stoga nije pametno slijepo otići na tehnički pregled pa što bude, bude. Takav pristup može rezultirati padom zbog nekog banalnog razloga, dodatni gubitak vremena, traženje servisa i ishitrene popravke, često sumnjive kvalitete. S druge strane, ako se dobro pripremite možete biti gotovo sigurni da ćete proći na tehničkom i da do svih tih komplikacija i poteškoća neće doći.

Ljudi kvalitetnu pripremu za tehnički pregled izbjegavaju zbog gubitka vremena i financijskih troškova, odnosno žele uštedjeti vrijeme i novac. Na kraju se takav pristup nerijetko pokazuje kao dvosjekli mač. Vrijeme koje je ušteđeno prije tehničkog gubi se nakon njega, a troškovi popravaka su u pravilu veći nego bi bili da ste sve potrebno provjerili ili popravili prije odlaska na tehnički.

Kako i vaše vozilo ne bi bilo ono “jedno od pet neispravnih” potrebna je sustavna briga za vozilo, odnosno redovito održavanje i servisiranje. To je najbolje raditi kod ovlaštenih servisera koji će vam osim redovitih radnji održavanja ukazati i na neredovite popravke koji su potrebni da bi vozilo bilo tehnički ispravno. Ovlašteni serviseri uvijek su bolji izbor, no mnogi će u nedostatku sredstava odabrati i jeftinije neovlaštene. I kod nekih od njih možete dobiti dobru kvalitetu usluge, no ovdje valja birati samo one za koje ste sigurni da dobro rade, koje vam je netko preporučio ili već sami imate dobra iskustva s njima.

tehnički pregled

Tehnički pregled

Kako se dobro pripremiti za tehnički pregled i proći bez problema?

Idealno je svoj redoviti godišnji servisni interval tempirati nekoliko tjedana prije odlaska na tehnički kako bi bili sigurni da je sve u redu. A neposredno prije odlaska na tehnički pregled neke dijelove i uređaje vozila možete kontrolirati i sami. Tu spadaju primjerice svjetlosni uređaji, truba, ručna kočnica ali i obavezna oprema vozila bez koje također ne možete proći tehnički pregled. Također valja dobro pregledati karoseriju i potražiti tragove korozije. Previše korozije također može biti razlog za pad na tehničkom pregledu.

Također se preporučuje prije odlaska na tehnički pregled u potpunosti izvana i iznutra oprati automobil. Čist automobil već u startu ostavlja bolji dojam, a to je ujedno i vaša obaveza te vam u tehničkom mogu uskratiti pregled ako je vozilo previše prljavo. Ukoliko sami otkrijete neku grešku bolje je ponovo posjetiti servisera i ukloniti je nego se nadati da će vam na tehničkom progledati kroz prste.

Ako je vaše vozilo proglašeno neispravnim pa morate pristupiti ponovljenom tehničkom pregledu i ako to učinite u roku od 10 radnih dana, ponovljeni tehnički pregled će se obaviti bez ponovnog plaćanja naknade. No, ponekad je kvar takve vrste da se ne može ukloniti u tom roku pa ćete izgubiti i iznos uplaćen za tehnički pregled. To je još jedan razlog za dobru pripremu.

Za one koji ne žele previše brinuti o prolasku na tehničkom pregledu ORYX Asistencija je razvila uslugu Autopass. Autopass korisniku omogućuje besplatan popravak osobnog vozila u slučaju pada na tehničkom pregledu vozila i jamči prolazak na ponovljenom tehničkom pregledu.

Odgovori