Donosimo praktične savjete za korisnike usluga Rent-a cara koji vam mogu pomoći da unajmljivanje vozila bude što ugodnije iskustvo.

Putujete li na odmor, idete li na službeno putovanje u inozemstvo ili u Hrvatsku, trenutno ste bez automobila… u svim tim situacijama dobro će doći usluga Rent-a-cara . No, kako bi unajmljivanje vozila bilo što ugodnije dobro je držati se nekih osnovnih pravila i savjeta. Načelno, radije birajte velike i renomirane Rent-a-car tvrtke poput ORYX Rent a car čija je prednost u većem broju poslovnica i automobila na izbor. Čak i ako nemate iskustva s unajmljivanjem auta, agenti kvalitetnih Rent-a-car kuća će vam pomoći, no i bez obzira na njih dobro je znati sljedeće:

  1. Rezervirajte vozilo na vrijeme

Putem internetskih stranica Rent-a-cara rezervirajte vozilo što više unaprijed. To će vam jamčiti ne samo sigurnost u smislu sigurne rezervacije, nego će često omogućiti i unajmljivanje po nižoj cijeni od one na licu mjesta. Posebno se to odnosi na unajmljivanje tijekom turističke sezone kada većina automobila bude zauzeta.

  1. Odaberite vozilo

Što se tiče kvalitete, starosti i opremljenosti vozila problema nema jer ozbiljne Rent-a-car kuće redovito obnavljaju flote. No, dobro odaberite automobil ovisno o vašim osobnim potrebama. Lijepo je voziti veliku limuzinu, no ako ćete se voziti po uskim gradskim ulicama ili turističkim središtima, korisniji će biti maleni VW Up od velikoga Passata. S druge strane, ako prelazite više kilometara po autocestama onda se više isplati unajmiti auto sa snažnijim dizel motorom. Potražite i podatke o potrošnji auta i planirajte prijeđenu kilometražu.

  1. Dodatna oprema

Ozbiljne Rent-a-car kuće nude i najam dodatne opreme poput dječjih sjedalica, uređaja za navigaciju ako nije ugrađena u auto, Bluetooth uređaja za telefoniranje, krovnih kutija ili nosača za bicikle. Sve to može biti vrlo korisno, a neke stavke čak i zakonski neophodne.

  1. Provjerite uvjete unajmljivanja

Nemojte rezervirati auto dok niste posve sigurni kada vam točno treba jer otkazivanje rezervacije vam može biti naplaćeno. Također, provjerite hoće li biti dodatnih troškova poput usluge tankiranja vozila, troškova za eventualno kašnjenje pri vračanju i sl.

  1. Osiguranje vozila

Provjerite na što se sve odnosi osiguranje automobila i ozbiljno razmislite o dodatnom osiguranju ako vam ga ponudi djelatnih osiguranja. Koja kuna, pa čak i nekoliko stotina kuna više može vam donijeti znatnu uštedu kasnije u slučaju eventualnog štetnog ili nepredviđenog događaja.

  1. Pažljivo gospodarite automobilom

To što je auto unajmljen ne znači da se prema njemu treba odnositi kao da sutra ne postoji. Štoviše, pazite na auto kao da je vaš vlastiti. Pažljivom vožnjom uštedjet ćete si više goriva, poštedjeti se neugodnosti s policijom i izbjeći plaćanje kazni, posebno u inozemstvu koje mogu biti drakonske. Također, imajte na umu da Rent-a-car kuće mogu imati vašu kreditnu karticu koja služi kao osiguranje za naplatu štete.

  1. Aktivno sudjelujte u inspekciji automobila

Prilikom preuzimanja i vračanja automobila aktivno sudjelujte u pregledu automobila s agentom koji vam unajmljuje auto. Čisto radi sigurnosti dobro pregledajte auto prije unajmljivanja, a u slučaju eventualno nastalih oštećenja budite korektni i prijavite eventualno novonastala oštećenja.

  1. Povrat vozila

Vozilo vratite u dogovoreno vrijeme i na unaprijed određenu lokaciju. Vratite ga s istom količinom goriva s kojom ste ga i preuzeli i pobrinite se da ste uzeli sve osobne stvari iz njega – dokumente, punjače i kablove, mobilne telefone, sunčane naočale i sl.

  1. Ostalo

U slučaju da ste unajmili auto u inozemstvu raspitajte se o lokalnim zakonima u prometu, ograničenjima brzine i na forumima pronađite savjete za vožnju. Kod tankiranja pazite da ne natočite pogrešnu vrstu goriva i čuvajte sve račune koje ste sakupili. Ne dajte trećim osobama da koriste vozilo i prilikom unajmljivanja ne ustručavajte se postaviti što više pitanja vezanih uz uvjete osiguranja i naplate eventualno nastale štete.

Uz ova osnovna pravila i savjete za unajmljivanje vozila više vas ništa ne sprječava da uživate u vožnji automobilom. A, kakve sve aute možete iznajmiti i po kojim cijenama pogledajte ovdje.

Odgovori