Neke su analize pokazale kako već i koncentracija od samo 0,2 promila alkohola u krvi negativno utječe na vožnju i ponašanje vozača. U Njemačkoj je provedeno istraživanje prema kojem dozvoljenih 0,5 promila udvostručuje, 0,6 utrostručuje, a 0,8 čak učetverostručuje rizik od prometne nesreće.

Alkohol utječe na čovjekovo raspoloženje, a samim time raste i razina samopouzdanja pa osoba pod utjecajem alkohola nerijetko precijeni svoje vozačke sposobnosti. Zašto je to tako? Prije svega zbog suženja vidnoga polja, pri čemu dolazi do krive procjene brzine i udaljenosti, širine ceste, a i zanemaruje se postojanje drugih sudionika u prometu.

Važno je znati kako vožnja pod utjecajem alkohola nije opasna samo za vozača i one koji su s njime, već ugrožava i sve koji mu se nađu na putu. Osim toga, kazne za vožnju pod utjecajem alkohola pozamašne su, a ni oduzimanje vozačke dozvole nije isključeno. Usto svakako imajte na umu da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola nijedan razlog nije opravdan.

Valja znati kako je sve ovo moguće izbjeći alternativnim metodama prijevoza poput taksija ili gradskoga prijevoza, a ako ipak jedan dio morate prijeći automobilom na vrijeme ga parkirajte na za to označenome mjestu i svoj put nastavite pješice, a put kući obavite jednim od spomenutih alternativnih prijevoza.

U društvu gotovo uvijek postoji osoba koja ne pije pa treba unaprijed dogovoriti da ina bude vozač nakon noćnog izlaska ili druženja s većim količinama alkohola.

Uz alkohol svako malo popijte i čašu vode koja će spriječiti dehidraciju, a i ublažit će učinak alkohola na organizam. Ako je druženje bilo u stambenom prostoru ostanite prespavati, a ponovno sjedanje za upravljač probajte odgoditi za najmanje 24 sata nakon konzumacije.

U noćima vikenda uvijek je povećan rizik na gradskim prometnicama stoga budite oprezniji bez obzira jeste li popili ili niste. Veću pažnju pridodajte kolegama u prometu, jer ne znate koliko je koncentriran onaj koji vam dolazi ususret.

Pripazite i na posljedice ‘alkoholne’ večeri, jer mamurluk je podjednako opasan za vozača kao i alkohol. Znanstvenici su dokazali da svi simptomi mamurluka, glavobolja, mučnina, izraženi podražaji negativno utječu na vožnju.

Vožnju uvijek prepustite već provjerenome vozaču koji ima valjanu vozačku dozvolu i za kojeg se svi u društvu slažu da je najpouzdanija osoba za razvoženje kući. Nikada ne sjedajte u automobil s nekim tko je pod utjecajem alkohola, a da ga ne poznajete ili da se nikada prije u životu nije susreo s tom situacijom.

Odgovori