Savjeti koje smo vam pripremili neće riješiti sve vaše probleme, ali će ih svakako olakšati. Automobili ne vole snijeg i hladnoću kao ni vi, pa se pobrinite za njih jer to je jedini način da vam oni, kad je najvažnije, ne otkažu poslušnost.

Usvojite ovu naviku, pa tako ujutro prije nego prionete na čišćenje, upalite motor automobila, a zahvaljujući toplom zraku ventilacije usmjerenom na prednje i zadnje vjetrobransko staklo, olakšat ćete si čišćenje.

  • Prije svega važno je provjeriti stanje vašeg akumulatora, jer ako je pri kraju, vrlo vjerojatan je scenarij da će posustati pri minusima vani.
  • S niskim temperaturama snižava se i tlak u gumama, pa je obavezno provjeriti na vrijeme stanje pneumatika i po potrebi ih dopuniti.
  • Stakla, nije potrebno ni dodatno upozoravati, vrlo su osjetljiva. Stoga pri skidanju leda, nemojte ih zalijevati s toplom vidom, jako strugati ili eventualno grebati. Umjesto toga koristite ili sprej za odleđivanje ili rukujte s odgovarajućim alatima za odstranjivanje leda sa šajbi.
  • Vlaga koja se stvara u ovakvim uvjetima može biti kobna za motor vašeg automobila, posebice ako s njim radite kraće relacije. Naime, prilikom pokretanja hladnog automobila motor će sagorijevati bogatiju mješavinu s većim udjelom goriva, zbog čega dolazi do stvaranja povećanog udjela vodene pare u motornom ulju i ispušnom sustavu.

zima snijeg automobil

  • Podnica automobila podložna je korodiranju, stoga se preporučuje provjeravati njezino stanje. Toplo preporučujemo i da s vremena na vrijeme temeljno isperete pod automobila kako biste ga zaštitili od tihog ubojice, soli koju zimske službe posipaju kako se ceste ne bi zaledile.
  • Tekućine u vašem automobilu mogu biti kritične, stoga uvijek pazite na dobar omjer antifriza i destilirane vode kako bi vaš motor radio besprijekorno.
  • Pri niskim temperaturama motorno ulje gubi na viskoznosti. Stoga, nastojte omogućiti motoru par minuta rada bez opterećenja, te izbjegavajte visoke okretaje u prvih desetak minuta vožnje.
  • Pri ovako niskim temperaturama može doći do zaleđivanja goriva u rezervoaru, stoga provjeravajte razinu goriva i ne ostavljate automobil na rezervi. Osim toga dobro je koristiti i aditive protiv zamrzavanja goriva.

Odgovori