Veliki rast prodaje elektrificiranih automobila

Dizelski automobil su desetljećima bili u samom vrhu po prodaji u Europi, a do prije nekoliko godina činilo se da će benzinske modele poslati u povijest. No onda se situacija drastično promijenila. Velike restrikcije nametnute vlasnicima dizelskih automobila diljem Europe i strogi ekološki propisi potpuno su promijenili strukturu tržišta u samo nekoliko godina.

Mnogi su još prije nekoliko godina mislili da električni i elektrificirani nemaju nikakve šanse protiv štedljivog i provjerenog dizelskog pogona, no danas je vidljivo koliko su svi oni bili u krivu.

Godina 2020. neće ući u povijest automobilske industrije samo kao godina velike COVID-19 krize i velikog pada prodaje, već i kao godina kada su elektrificirani i električni automobili konačno napravili ogroman korak, naprijed. Toliko velik da su prestigli i dizelaše.

U rujnu 2020. godine tvrtka JATO koja se bavi analizom tržišta prvi put je zabilježila da je u Europi u jednom mjesecu prodano više elektrificiranih automobila (hibrida, plug-in hibrida i potpuno električnih automobila) nego automobila s dizelskim pogonom. S 25 posto tržišnog udjela elektrificirani auti prestigli su dizelske koji su u istom mjesecu držali 24,8 posto tržišnog udjela.

Koliko su velik skok napravili elektrificirani automobili vidljivo je i iz ovih podataka. Još 2010. godine dizelaši su držali čak 50 posto europskog tržišta, a udio elektrificiranih automobila iznosio je manje od 1 posto. U 2019. dizelaši su imali 29 posto, a elektrificirani auti samo 11 posto. Znači od 2019. napravljen je ogroman skok.

I dok su neki smatrali da je rujan samo anomalija u ukupnim godišnjim statistikama i mjeseci koji su slijedili potvrdili su da potražnja za elektrificiranim autima stalno raste. Primjerice u prosincu 2020.  je Volkswagenov električni ID.3. zauzeo drugo mjesto na ljestvici ukupno najprodavanijih modela u Europi, a treći je bio također električni Teslin Model 3. Prodavaniji od njih je bio samo Volkswagen Golf .

Elektrificirani automobili postali su naša svakodnevica, a sada je sasvim izgledno da će za nekoliko godina hibridi, električni auti i plug-in hibridi prestići i benzince te postati ukupno najprodavaniji auti u Europi. Čak, ako i izuzmemo hibride i plug-in hibride udio potpuno električnih automobila na tržištu prilično je upečatljiv. U 2020. on je iznosio oko 10 posto. Ogroman je to skok u odnosu na samo godinu ranije. Naime, 2019. električni auti činili su samo 3 posto tržišta.

Očito je da sve efikasnije baterije i električni pogoni u kombinaciji sa sve strožim propisima o ispušnim plinovima iz temelja mijenjaju automobilsku industriju. Budućnost automobilske industrije će sigurno biti električna, to je sada sigurno.