Zimi, odnosno pri niskim vanjskim temperaturama automobili više troše, a problem je najizraženiji na kratkim relacijama kao što su odlazak na i s posla. Naime, motor se ne stigne zagrijati pa potrošnja goriva višestruko raste. Tako pri temperaturi od minus 7 stupnjeva automobil troši do 12 posto više nego u proljeće ili ljeti kad su temperature preko 20 stupnjeva. U nastavku donosimo razloge zašto auti zimi troše više, kao i nekoliko savjeta kako uštedjeti na gorivu.

Razlozi veće potrošnje goriva zimi

zasto automobili zimi trose vise

Osim što motoru treba neko vrijeme da postigne optimalnu temperaturu kada radi najefikasnije, u zimskim mjesecima radi jače. Zbog hladnoće su tekućine poput motornog ulja i ulja u mjenjaču viskoznije te se povećava trenje. Hladnoća smeta i akumulatoru te alternatoru, kojemu je potrebno više energije da puni akumulator.

Tu su i drugi faktori koji podižu potrošnju goriva. Niske temperature pogoduju smanjenju tlaka u gumama, što može povećati otpor i potrošnju. Zbog toga motor mora jače raditi, a samim time troši i više goriva. Iako se na većinu stvari ne može utjecati, ovdje je rješenje jednostavno. Provjerite s vremena na vrijeme tlak u gumama kada punite gorivo, i to barem jednom mjesečno, te ih napumpajte ako je potrebno. No nikako ih nemojte napumpati više nego što je potrebno jer tako će slabije prianjati uz cestu, što je uvijek opasno, a pogotovo u zimskim uvjetima.

Kada na cesti ima snijega i leda, više je proklizavanja pogonskih kotača pa tako raste i potrošnja goriva. Sporija vožnja, do 60 km/h također negativno utječe na potrošnju.

Također, zimi je vanjski zrak gušći pa rastu otpor u vožnji i potrošnja goriva.

Potrošnju će povećati i razne sitnice poput grijanja sjedala ili odmagljivanja stakala. Naravno da ih nećete prestati koristiti, no obratite pažnju da ih ne koristite predugo ili nepotrebno. Ista je stvar i s nosačem na krovu automobila. Uklonite ga ako ga ne koristite trenutno jer je hladni zrak gušći, a to smanjuje aerodinamičnost vozila.

Savjeti za  smanjenje potrošnje goriva zimi

Pomoći će vam parkiranje u toplijim prostorima, poput garaža, no nemaju svi taj luksuz. Također, kad uključite automobil, krenite što prije s vožnjom, jer će se i motor prije ugrijati. Većina ima naviku pustiti motor da radi na prazno pet do 10 minuta, no to će pomoći samo grijanju kabine, a ne motora. Zato je dovoljno upaliti automobil samo dok se ne očiste stakla od leda. Motor će se ugrijati vožnjom, a ujedno i trošiti manje goriva nego kad radi u mjestu.

Što biste sve zimi trebali imati u svom autu